Експерти презентували першу в історії доповідь щодо російської дезінформації у країнах Люблінського трикутника

Експерти презентували першу в історії доповідь щодо російської дезінформації у країнах Люблінського трикутника

7 Грудня 2022
2533
7 Грудня 2022
16:40

Експерти презентували першу в історії доповідь щодо російської дезінформації у країнах Люблінського трикутника

2533
«Детектор медіа», а також громадські організації Литви та Польщі презентували комплексний звіт і визначили цілі російської пропаганди та дезінформації в країнах Люблінського трикутника.
Експерти презентували першу в історії доповідь щодо російської дезінформації у країнах Люблінського трикутника
Експерти презентували першу в історії доповідь щодо російської дезінформації у країнах Люблінського трикутника

У вівторок, 6 грудня, у Брюсселі неурядові організації з Литви, Польщі та України, а саме Ініціатива громадянської стійкості (CRI), Інститут Костюшко та «Детектор медіа» представили комплексний спільний звіт про виклики, пов’язані з російською дезінформацією та пропагандою у країнах Люблінського трикутника. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Комплексний звіт був представлений під час Форуму ЄС-Україна «Протидія російським фальшивим наративим». Ініціатива громадянської стійкості (CRI), Інститут Костюшко і «Детектор медіа» проаналізували наявні виклики та висвітили основні елементи стійкості до російської дезінформації в Литві, Польщі та Україні.

Експерти спочатку розглянули схоже та відмінне в основних наративах і повідомленнях, спрямованих проти країн Люблінського трикутника. Також вони визначили основні джерела дезінформації, проаналізували її приклади, дослідили і надали оцінку заходам, які вживалися для боротьби з дезінформацією.

У рамках аналізу було визначено декілька цілей російської пропаганди та дезінформації в країнах Люблінського трикутника:

  • накачування громадян негативними повідомленнями, аби викликати у них песимізм щодо можливості розбудови кращого майбутнього;
  • підрив довіри всередині груп країн і між групами;
  • дискредитація міжнародної співпраці та солідарності.

Російська пропаганда та дезінформація, спрямовані проти країн Люблінського трикутника, мають багато спільного. Стійкість до проявів пропаганди в усіх трьох країнах також базується на спільних принципах.

По-перше, існує чітке розуміння того, що російська зловмисна інформаційна діяльність загрожує національній безпеці. Розуміння, визначення та усунення загрози працюють як перший рівень захисту від російської пропаганди. Ба більше, притягнення до відповідальності осіб, які поширюють пропаганду та фейки, надсилає чіткий сигнал про те, що ніхто не має права використовувати свободу слова, розпалювати ненависть, закликати до насильства або поширювати риторику геноциду. 

По-друге, експерти відзначають багатовимірний підхід в питанні боротьби з російською пропагандою та дезінформацією серед країн Люблінського трикутника. 

По-третє, робиться наголос на багатосторонній співпраці. У країнах Люблінського трикутника існує відмінна співпраця як між урядами, так і бізнесом, ЗМІ та громадянським суспільством. 

По-четверте, необхідно розробити вимірювальні показники для здійснення оцінки впливу конкретних пропагандистських повідомлень на те, як громадяни ухвалюють рішення.

У звіті представлено низку рекомендацій, адресованих усім зацікавленим сторонам, міжнародним організаціям і донорам, представникам громадянського суспільства та ЗМІ. Ці рекомендації передбачають:

  • Підвищення обізнаності про те, що є наріжним каменем стійкості до російських зловмисних інформаційних кампаній;
  • Створення критично важливого координаційного органу, відповідального за стратегічну комунікацію як всередині країни, так і за кордоном;
  • Розробка або зміцнення комплексної системи моніторингу дезінформації в режимі реального часу;
  • Участь в обміні практичними навичками та ноу-хау з іншими країнами та партнерами, які також вразливі до російської дезінформації;
  • Заохочення міжнародного та багатостороннього політичного діалогу з метою об'єднання зусиль у боротьбі з дезінформацією;
  • Створення прозорої та вимірної системи оцінки з відстеження ефективності зусиль для підвищення стійкості до дезінформації.

Читайте також:

МЗС України у своєму коментарі щодо дослідження зазначило, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року відкрило новий етап російської пропаганди та дезінформації, спрямованої проти країн Люблінського трикутника.

Україна опинилася в епіцентрі російської дезінформації та пропаганди, яка напряму виправдовує агресивні дії РФ. Литва і Польща, котрі надають Україні політичну та військову підтримку, також піддаються постійним інформаційним атакам з боку Кремля. Попри це, усі три країни демонструють стійкість до російської пропаганди.

З повним текстом доповіді можна ознайомитися тут: the-lublin-triangle-joint-report-on-countering-disinformation.pdf

Люблінський трикутник — тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, заснований у липні 2020 року. Тристоронній формат заснований на традиціях та історичних зв'язках трьох країн, його метою є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.

Фото: пресслужба МЗС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2533
Читайте також
09.12.2022 09:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
3 994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду