Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом

Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом

26 Листопада 2022
1784
26 Листопада 2022
12:25

Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом

1784
Володимир Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер — темрявою та холодом. Нас не зламати. Наш вогонь не згасне. Ми знову переможемо смерть.
Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом
Зеленський у День пам'яті жертв Голодоморів: Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом

Президент України Володимир Зеленський в День пам’яті жертв Голодоморів порівняв атаки Росії  на енергетичну систему України з геноцидом українців під час штучного голоду 1932-1933 років, організованого сталінським режимом. 

«Українці пройшли через дуже страшні речі. І попри все зберегли здатність не підкорюватися та свою волелюбність. Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом. Нас не зламати. Наш вогонь не згасне. Ми знову переможемо смерть», — написав Зеленський у фейсбуці.

МЗС України у День пам’яті жертв Голодоморів заявило, що мета загарбницької геноцидної війни Росії не відрізняється від мети геноциду 1932-1933 років.

«Сьогодні, в 90-ті роковини початку Голодомору 1932-1933 років в Україні, мета загарбницької геноцидної війни Росії не відрізняється від мети геноциду 1932-1933 років – знищення української нації та її державності. Продовжуючи терористичні атаки на об’єкти критичної інфраструктури, руйнуючи історичну та культурну спадщину, здійснюючи насильницьке вивезення українських дітей на російську територію, РФ веде війну проти української ідентичності», — говориться в заяві МЗС.

МЗС закликало міжнародних партнерів відновити історичну справедливість – визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу та не допустити подальших воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду з боку Росії.

«Агресія Росії проти України доводить, що непокаране зло та невизнані історичні помилки повертаються в наш час в гірших масштабах», —  заявило МЗС.

26 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів 1921-1923 років, 1932-1933 років, а також 1946-1947 років. 

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» показало, що 93% українців погоджуються із твердженням, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу. Водночас 3% опитаних заперечують це, важко відповісти – 4%. Опитування проводилось у листопаді 2022 року.

16 листопада 2022 року Верховна Рада України ухвалила Звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Звернення має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до трагедії та усвідомити історичні паралелі між Голодомором-геноцидом 1932-1933 років і нинішньою агресією Росії проти України.

За останній тиждень низка країн долучились до визнання Голодомору геноцидом українського народу. Зокрема, такі рішення ухвалили парламенти Ірландії та Молдови. Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства і українського народу.

Організаційний комітет підготовки і проведення заходів до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні закликав активізувати інформаційну кампанію про Голодомор на міжнародній арені.

Зокрема, у Чехії на фестивалі покажуть фільм Суспільного про Голодомор «Діти Великого голоду». З 24 по 27  листопада у Києві відбувається виставка унікальних фотографій Голодомору.

Фото: Музей Голодомору/Holodomor Museum/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1784
Читайте також
06.06.2023 17:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 057
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qxxx
515 дн. тому
Чтo дeлaть с тем фактом, что "люди" кoтoрые заявляют подобное: """Соромно посилатися на газету. Посилайтесь на фахівців. Я з Хвилею згодний, що мову наблизили до живої мови більшості, позбувшись провінціалізмів та архаїзмів.""" """І звідки ця мода тягнути в статтю всіх "учасників нац.-визвольних змагань", АТО тощо? З таким же успіхом можна вести некролог загиблих в ДТП.""" -- считаются "патриотами"(sic!) являются почтенными членами различных уважаемых сообществ, таких как Википедия?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду