detector.media
22.11.2022 09:05
Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує
Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує
У коментарі «Детектору медіа» правнук льотчика заявив, що той мав лише доньку, а про Сергія Суровікіна в його родині ніколи не чули.

Російський пропагандист Олександр Сладков придумав командувачу військ Росії в Україні Сергію Суровікіну батька-льотчика, який нібито збивав американські літаки і героїчно загинув, рятуючи життя цивільних. Льотчик Суровікін справді існував, однак з командиром окупантів нічого спільного не має, стверджує його правнук.

Співробітник ВДТРК Сладков поширив інформацію про те, що батьком Суровікіна начебто є льотчик Володимир Суровікін, який під час Корейської війни 1950-53 років збив три американські літаки і загинув, відводячи свій винищувач від житлових будинків. У російському Уссурійську на його честь встановлено пам'ятну дошку.

Водночас правнук льотчика Володимир Маcич у своєму фейсбуці спростував інформацію, начебто генерал Сергій Суровікін є сином льотчика.

Масич сказав, що у його прадіда була єдина дружина, з якою він не мав синів, а лише дочку — його бабусю. Після загибелі льотчика в 1966 році його сім'я покинула Далекий Схід і повернулась у західну Білорусь. Сергій Суровікін натомість народився того ж року у Новосибірську.

За словами чоловіка, їхня родина не знайома із Сергієм Суровікіним: «Можливо, на Далекому Сході щось наплутали. Ми сподіваємось, що це помилка».

Масич додав, що виступає проти неправдивої інструменталізації пам'яті про його прадіда: «Дуже прошу не робити його учасником війни в Україні, яка принесла лише горе і страждання сотням тисяч людей, і не робити його подвиг елементом якоїсь „красивої“ біографії».

У коментарі «Детектору медіа» Масич підтвердив інформацію, викладену у своєму дописі. Він повторив, що льотчик Володимир Суровікін мав єдину дружину і з нею єдину доньку, а також що їхня родина «не мала ніколи жодної інформації про Сергія Суровікіна».

«Сладков пише, що його вдова народила сина після загибелі. Але у Володимира Суровікіна була одна-єдина офіційна вдова, яка отримала документи про смерть і з дочкою поїхала з Далекого Сходу. … Ми нічого не знаємо про якихось ще родичів, синів, вдів і так далі», — прокоментував Масич.

Він додав, що наразі прагне донести до громадськості, що «у Суровікіна була сім'я і їй нічого не відомо про те, що пише Сладков».

Згодом Масич також оприлюднив кілька особистих документів своїх предків, зокрема свідоцтво про смерть свого прадіда льотчика Владіміра Суровікіна, видане його дружині, а також свідоцтво про їх шлюб.

«Якщо у пана Сладкова чи його кореспондентів (або ще у когось) є документи, які стосуються історії нашої родини, чи якась інформація про наших родичів, я буду дуже вдячний, якщо надішлють. Зрештою, ми зацікавлені в істині», – написав Масич.

Видання «Медуза» пише, що фейк про зв'язок льотчика з генералом Суровікіним міг з'явитися ще до появи допису Сладкова. Так, депутат Приморського краю Олександр Захаров ще 11 листопада стверджував, що Суровікін — син льотчика.

За повідомленням російського телеграм-каналу «Можем объяснить», інформація про спорідненість з'являлась й у статтях про обох Суровікіних в російській Вікіпедії. Однак на цей момент такі згадки в обох статтях Вікіпедії вже відсутні.

«Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

Фото: Waldemar Masicz / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY