Три українські фільми номіновано на премію Європейської кіноакадемії

Три українські фільми номіновано на премію Європейської кіноакадемії

8 Листопада 2022
1383
8 Листопада 2022
18:25

Три українські фільми номіновано на премію Європейської кіноакадемії

1383
Це «Памфір», «Будинок зі скалок» та «Цензорка».
Три українські фільми номіновано на премію Європейської кіноакадемії
Три українські фільми номіновано на премію Європейської кіноакадемії

Європейська кіноакадемія оголосила перелік номінантів на здобуття премї 2022 року.

За визнання кіноакадеміків змагатимуться три фільми, створені у копродукції з Україною. У конкурсній номінації «найкращий документальний фільм» представлено фільм «Будинок зі скалок». Також у цій номінації фільм «Маріуполіс-2» литовського кіномитця Мантаса Кведаравічуса. Останню роботу кінорежисера, що знімалася у Маріуполі періоду великої війни, створено у співпрації Литви, Німеччини та Франції.

На приз FIPRESCI претендують ігровий фільм «Памфір» та гібридний документальний фільм «Цензорка».

Дія фільму «Памфір» розгортається  на заході Україні перед традиційним карнавалом, Маланкою. Головний герой Памфір повертається до своєї сім’ї після тривалої відсутності та мусить виправити помилку сина й відновити зв’язок зі своїм кримінальним минулим. Фільм створено у копродукції України, Франції, Польщі, Чилі, Німеччини та Люксембургу.

«Будинок зі скалок» оповідає, як поблизу лінії фронту на Донеччині невелика група соціальних працівників та працівниць працює в одному особливому дитбудинку, створюючи безпечний простір для дітей. Через персональні історії стрічка розглядає війну на сході України та її тривалі наслідки для дітей і сімей. Фільмування завершили до початку повномасштабного вторгнення. Фільм є копродукцією чотирьох країн: Данії, Фінляндії, Швеції та України. Це вже другий фільм режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який було знято в Україні. Раніше він розповів світу про Україну у фільмі «Віддалений гавкіт собак».

«Цензорка» – повнометражна ігрова картина словацького режисера і сценариста Петера Керекеша, знята на основі документальних фактів про жінок Чорноморської виправної колонії №74 . У центрі сюжету – молода жінка Леся, яка щойно народила сина і була засуджена до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Копродукційна стрічка створена у співпраці України, Словаччини та Чехії.

Нагадаємо, «Памфір» переміг відразу у кількох номінаціях премії «Кіноколо»: «Відкриття року», «Найкращий актор», «Найкращий сценарій», «Найкраща режисура», «Найкращий ігровий повнометражний фільм».

Колаж із сайту Європейської кіноакадемії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду