Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

4 Листопада 2022
1234
4 Листопада 2022
20:21

Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

1234
Представники медіа залишаються для російських окупантів окремою важливою мішенню, але журналісти продовжують мужньо виконувати свою роботу.
Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні
Тереза Рібейро відзначила допомогу журналістів у зборі доказів злочинів РФ під час повномасштабної війни в Україні

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро презентувала 3 листопада у Відні звіт щодо ситуації зі свобою слова у медійній сфері. Під час зустрічі з Постійною радою, що відбувається двічі на рік, Рібейро відзначила, окрім мужності воєнкорів, їхню допомогу у зборі доказів воєнних злочинів Росії. Також вона наголосила, що велика війна в Україні продовжує забирати життя журналістів.

«Журналісти та медійники висвітлюють воєнні дії в найнебезпечніших, ризикованих і важких умовах. Вони не тільки інформують про важливі події, а й сприяють збору доказів про серйозні порушення прав людини та воєнні злочини. Ці факти сприятимуть справедливому розслідуванню», — сказала представниця ОБСЄ.

Рібейро процитувала слова з виступу шеф-редактора та журналіста каналу іномовлення UATV Олексія Мацуки. Зокрема, під час Варшавської конференції з людського виміру він сказав: «Тисячі українців, які перебувають на окупованих Росією територіях, щоденно зазнають тяжких страждань. Моя мета – розкрити ці грубі порушення прав людини та воєнних злочинів і вимагати відповідальності».

Тереза Рібейро згадала, що від початку великої війни в Україні під час висвітлення подій загинуло щонайменше 11 журналістів. За її даними, це 3 українських та 8 іноземних представників ЗМІ. Зокрема, вона згадала про загибель французького журналіста Фредеріка Леклерка-Імхоффа, якого росіяни вбили поблизу міста Сєвєродонецьк на сході України. Воєнкор виконував завдання від редакції французького мовника BFMTV, висвітлюючи евакуацію цивільного населення. «Як і інші репортери, Леклерк-Імхофф був в Україні, щоб повідомити світу, що відбувається на фронті», – нагадала Тереза Рібейро.

У своїй доповіді вона акцентувала: актуальними є різні методи відстоювання свободи слова – від боротьби з дезінформацією до сприяння безпеці журналістів, від модерації контенту та штучного інтелекту під час кризи до сприяння медіаграмотності. «Демократія та свобода ЗМІ є надто цінними, щоб втратити їх. Це наша спільна відповідальність та зобов’язання заради збереження нашої спільної безпеки, наших демократичних цінностостей та вільного інформаційного простору», – заявила представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Як підкреслила Тереза Рібейро, наступні роки будуть найскладнішими для вільних медіа. «Нам знадобляться пильність, спільне мислення та колективні дії. Це наша спільна відповідальність за забезпечення свободи ЗМІ», – переконана представниця ОБСЄ.

За даними Інституту масової інформації, станом на 24 серпня російські військові вбили 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних, 2 жінки та 5 чоловіків).

«Репортери без кордонів» зафіксували обставини їхньої загибелі, що сталася внаслідок воєнного злочину Росії. З моменту вторгнення російської армії в Україну в міжнарожній організації зареєстрували 46 нападів, що кваліфікуються як військові злочини. Жертвами цих злочинів стали більше ста журналістів, які виконували службові обов’язки (серед них – 8 журналістів, у деяких з них російські військові стріляли навмисно).

«Репортери без кордонів» подали шість скарг до Міжнародного кримінального трибуналу та до Офісу генерального прокурора України.

Фото – з сайту ОБСЄ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду