6 місяців війни в Україні, 8 вбитих журналістів

6 місяців війни в Україні, 8 вбитих журналістів

26 Серпня 2022
979

6 місяців війни в Україні, 8 вбитих журналістів

979
6 місяців війни в Україні, 8 вбитих журналістів
6 місяців війни в Україні, 8 вбитих журналістів

Євгеній, Брент, Макс, П’єр, Олександра, Оксана, Мантас і Фредерік. 8 журналістів, 2 жінки і 6 чоловіків, втратили життя за перші шість місяців російського вторгнення в Україну.

Довідка «ДМ»: За даними Інституту масової інформації (ІМІ), станом на 24 серпня російські військові вбили 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (з них троє українських та п’ять іноземних, дві жінки та п'ять чоловіків).

«Репортери без кордонів» (РБК) згадують обставини їх загибелі і нагадують, що вбивство журналістів є військовим злочином. З моменту вторгнення російської армії в Україну 24 лютого 2022 року журналісти знаходяться на передовій. РБК зареєстрував 46 нападів, що кваліфікуються як військові злочини, жертвами яких стали більше ста журналістів при виконанні службових обов’язків. Серед них 8 вбитих журналістів, деяких з яких було вбито російськими військовими навмисно.

РБК подало шість скарг до Міжнародного кримінального трибуналу (МКТ) та до Офісу Генерального прокурора України.

Євгеній Сакун, Kyiv Live TV, 49 років – 01/03/2022

Євгеній Сакун, оператор місцевого телеканалу «Kyiv Live», загинув у перший тиждень після початку конфлікту в результаті обстрілу телевізійної вежі у Києві. Це перший журналіст, що загинув під час війни при виконанні службових обов’язків. Під завалами телевежі його тіло було обізнане завдяки прес-карті. Вже за кілька днів РБК звернулося до МКТ з приводу бомбардування чотирьох телевізійних антен, які не мали жодного військового застосування. Ці атаки позбавили трансляції тридцять два телевізійні канали та кілька десятків радіостанцій.

Брент Рено, документаліст, 50 років – 13/03/2022

Американського документаліста Брента Рено було смертельно поранено в потилицю за кермом його автомобіля в неділю 13 березня в Ірпіні, на північно-західних околицях Києва. Репортер Хуан Аредондо, який його супруводжував, був поранений та госпіталізований. Автор численних документальних фільмів, Брент Рено мав великий досвід зйомок у зонах бойових дій (Афганістан, Ірак…) перед тим, як приїхати в Україну власним коштом. Перший іноземний журналіст, що загинув під час війни, він робив репортаж про мирне населення, яке втікало від російського наступу на столицю України.

Макс Левін, фоторепортер, 41 рік – 13/03/2022

Досвідчений фоторепортер Макс Левін висвітлював конфлікт від початку російського вторгнення в Україну. Незалежний журналіст, співпрацював з дуже відомим в Україні сайтом новин LB.ua та інформаційною агенцією Reuters, відслідковував як тих, хто веде війну, так і тих, хто від неї страждає. Фотографії Макса Левіна потрапляли на обкладинки німецького Spiegel та американських Time Magazine і Wall Street Journal. Макс Левін зник 13 березня, висвітлюючи бої між російськими та українськими військами на Київщині. Його тіло і тіло його друга та військового Олексія Чернишова були знайдені 1 квітня в лісі біля Гути-Межигірської, на північ від Києва. Кілька тижнів по тому, ексклюзивне розслідування РБК дозволило ідентифікувати місце злочину і одну з пуль, що завдала журналістові смертельного поранення. Інформація і докази, зібрані «Репортерами», дозволяють стверджувати, що російські військові холоднокровно стратили журналіста.

П’єр Закжевські і Олександра Кувшинова, Fox News, 55 і 24 роки – 15/03/2022

Знімальна група Fox News стала мішенню обстрілів в Горенці, у передмісті Києва, 14 березня 2022 року. Франко-ірландський оператор П’єр Закжевський та українська фіксерка Олександра Кувшинова загинули обоє від отриманих поранень і їх загибель була підтверджена 15 березня. П’єр був досвідченим журналістом і військовим репортером. За 30 років кар’єри цей колишній військовий фоторепортер з Лондону встиг побувати в Іраку, Афганістані та Сирії. Олександра Кувшинова, молода журналістка, що відзначалася відвагою та професійністю, майже місяць працювала фіксеркою для Fox News. Вона допомагала знімальним групам телеканалу пересуватись країною та знаходити джерела для репортажів.

Оксана Бауліна, The Insider, 43 роки – 23/03/2022

Оксана Бауліна була однією з небагатьох російських журналістів, що залишились в Україні після вторгнення 24 лютого. Того дня вона твітнула: «Війна – це не помилка, війна — це злочин». Колишня продюсерка Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Алєксєя Навального (головний опозиціонер Владіміра Путіна), занесена до списків екстремістів в Росії, вона багато років була київською кореспонденткою The Insider, опозиційного медіа розслідувань із штаб-квартирою в Латвії. За свідченнями її редакції, Бауліна загинула 23 березня 2022 року від атаки дрона-камікадзе. Вона працювала над репортажем про руйнування на місці обстрілу комерційного центру в Подільському районі Києва. Двоє поліцейських, які її супроводжували, отримали тяжкі поранення. Перед смертю Оксана Бауліна зібрала свідчення російських військовополонених, які досі не опубліковані.

Мантас Кведаравічюс, документаліст, 44 роки – 02/04/2022

Мантас Кведаравічюс повернувся в Маріуполь на початку російського вторгнення, 8 років після виходу його першого документального фільму Mariupolis (2016). Більше він з Маріуполю живим не повернеться. Тіло литовського документаліста було знайдене в цьому портовому місті 2 квітня 2022. На тілі були знайдені сліди двох вогнестрільних поранень: в голову і в грудну клітку. Обставини його смерті залишаються невстановленими, але відомо, що за кілька днів до смерті він був затриманий російськими військовими. Прес-служба Міноборони України в твіті зазначила, що «російські окупанти вбили Мантаса Кведаравічюса (…), коли він намагався покинути Маріуполь». Невдовзі його супутниця життя репатріювала його тіло в Литву.

Фредерік Леклерк-Імхоф, BFMTV, 32 роки – 30/05/2022

Фредерік Леклерк-Імхоф загинув від осколкового поранення в шию, яке він отримав біля Лисичанська, на Сході України, 30 травня 2022 року. Російський снаряд пробив броню гуманітарної вантажівки, у якій знаходився журналіст. Легкі поранення отримали Максим Брандстаттер, оператор французського інформаційного телеканалу BFMTV, та українська фіксерка Оксана Леута. Вони працювали разом над репортажем про евакуацію мирного населення, коли конвой зазнав обстрілу. Під час мітингу на пам’ять журналіста, який зібрав кілька сотень людей у Парижі 10 червня, Генеральний секретар РБК Крістоф Делуар відзначив «високу професійність» французького журналіста «в той історичний момент, коли режими намагаються встановити світовий порядок пропаганди».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
979
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду