Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК

Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК

24 Серпня 2022
1461
24 Серпня 2022
13:29

Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК

1461
Цифрова ідентичність — це те, як проявляє себе особистість у цифровому вимірі: не лише акаунти в соцмережах, а і персональні дані, історія пошуку в інтернеті, історія покупок, паролі й логіни, й навіть відвідані ресурси.
Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК
Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК

ГО «Український інститут медіа та комунікації» за підтримки ABA ROLI провів дослідження і підготував аналітичний звіт «Карта ризиків для персональної цифрової ідентичності». 

Цей звіт будується на фокус-групових та експертних обговореннях у чотирьох вимірах: правовому, репутаційному, психологічному та безпековому.

Ці ризики для цифрової ідентичності, на які звертали увагу у фахових спеціалізованих групах під час обговорень, примножуються в умовах війни, йдеться у звіті. І саме тому дослідження їх є важливим.

Більшість атак на цифрову особистість будь-кого з українських громадян в умовах війни здійснюються за допомогою засобів соціальної інженерії та фішингу. Експерти виділили чотири головних ризики для цифрової ідентичності будь-кого з громадян в умовах війни:

  • дезінформація та поширення інформації для емоційної дестабілізації;
  • ізоляція від джерел достовірної інформації;
  • шахрайство та крадіжка цифрових ресурсів;
  • використання цифрових слідів для переслідування та загрози життю.

Крадіжка цифрової особистості здійснюється через уже вкрадені облікові записи та доступи, тому важливо не нехтувати вимогами цифрової гігієни та кіберзахисту.

А частина репутаційних ризиків для цифрової особистості прямо пов’язана з персональними даними. Тому надзвичайно важливо, як ними оперує держава, яка є розпорядником великої кількості реєстрів, а також як ними оперують конкретні громадяни, вважають експерти. Вони також прийшли до висновку, що настання репутаційної кризи в сучасному цифровому світі, є неминучим, але важливо бути готовим до цього і мати стратегію реагування.

Найбільше ризиків, вважають експерти-правники, пов’язано із відсутністю регулювання функціонування Єдиного державного порталу електронних послуг «Дія», а також – із надмірною відкритістю реєстрів.

Спеціалісти з IT-безпеки основну увагу зосередили на ризиках, пов’язаних із цифровими трансформаціями в сфері державних послуг. Серед таких ризиків:

  • недбалість розпорядників реєстрів у користуванні персональними даними;
  • низька культура користування даними персоналу та представників різних державних органів-тримачів реєстрів;
  • безальтернативність Єдиного державного порталу електронних послуг «Дія» (що створює низку ризиків у разі атаки на цей застосунок);
  • надмірний вплив людського фактора на сфери захисту даних та критичної інфраструктури;
  • недосконалість системи електронної ідентифікації;
  • нестача спеціалістів високого рівня з питань інформаційної безпеки в державних структурах;
  • відсутність регламентів для приватних компаній, що збирають персональні дані.

В умовах війни особливого значення набуває ризик незахищеності цифрових ідентичностей осіб, які приймають державні рішення чи мають доступ до критичної інфраструктури.

Журналісти, які брали участь у фокус-групах, до найбільших ризиків, які можуть загрожувати їм, віднесли:

  • небезпеку витоку персональних даних та кореспонденції;
  • небезпеку зламу/або блокування персональних сторінок у соцмережах;
  • психологічні атаки, цькування, тролінг, вербальні атаки тощо;
  • завдання шкоди репутації;
  • онлайн-шахрайство;
  • емоційне виснаження.

Як виявилося, більшість медіа не мають розроблених політик та підходів для захисту журналістів та редакції в цифровому світі. Частою є ситуація, коли питання цифрової безпеки є предметом неформальних обговорень у редакціях, трапляються епізодичні інструктажі, однак бракує інституціоналізованих практик з цифрової безпеки на рівні організацій. Схожою є ситуація в багатьох державних органах влади, а також в органах місцевого самоврядування.

Повна версія аналітичного звіту міститься за посиланням. Аналітичний звіт підготовлений ГО «Український інститут медіа та комунікації» в рамках проєкту «Захист персональної цифрової ідентичності», який підтримується Американською асоціацією юристів Ініціативою з верховенства права (ABA ROLI).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1461
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду