detector.media
24.08.2022 13:29
Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК
Цифрова ідентичність — у небезпеці під час війни — звіт УІМК
Цифрова ідентичність — це те, як проявляє себе особистість у цифровому вимірі: не лише акаунти в соцмережах, а і персональні дані, історія пошуку в інтернеті, історія покупок, паролі й логіни, й навіть відвідані ресурси.

ГО «Український інститут медіа та комунікації» за підтримки ABA ROLI провів дослідження і підготував аналітичний звіт «Карта ризиків для персональної цифрової ідентичності». 

Цей звіт будується на фокус-групових та експертних обговореннях у чотирьох вимірах: правовому, репутаційному, психологічному та безпековому.

Ці ризики для цифрової ідентичності, на які звертали увагу у фахових спеціалізованих групах під час обговорень, примножуються в умовах війни, йдеться у звіті. І саме тому дослідження їх є важливим.

Більшість атак на цифрову особистість будь-кого з українських громадян в умовах війни здійснюються за допомогою засобів соціальної інженерії та фішингу. Експерти виділили чотири головних ризики для цифрової ідентичності будь-кого з громадян в умовах війни:

Крадіжка цифрової особистості здійснюється через уже вкрадені облікові записи та доступи, тому важливо не нехтувати вимогами цифрової гігієни та кіберзахисту.

А частина репутаційних ризиків для цифрової особистості прямо пов’язана з персональними даними. Тому надзвичайно важливо, як ними оперує держава, яка є розпорядником великої кількості реєстрів, а також як ними оперують конкретні громадяни, вважають експерти. Вони також прийшли до висновку, що настання репутаційної кризи в сучасному цифровому світі, є неминучим, але важливо бути готовим до цього і мати стратегію реагування.

Найбільше ризиків, вважають експерти-правники, пов’язано із відсутністю регулювання функціонування Єдиного державного порталу електронних послуг «Дія», а також – із надмірною відкритістю реєстрів.

Спеціалісти з IT-безпеки основну увагу зосередили на ризиках, пов’язаних із цифровими трансформаціями в сфері державних послуг. Серед таких ризиків:

В умовах війни особливого значення набуває ризик незахищеності цифрових ідентичностей осіб, які приймають державні рішення чи мають доступ до критичної інфраструктури.

Журналісти, які брали участь у фокус-групах, до найбільших ризиків, які можуть загрожувати їм, віднесли:

Як виявилося, більшість медіа не мають розроблених політик та підходів для захисту журналістів та редакції в цифровому світі. Частою є ситуація, коли питання цифрової безпеки є предметом неформальних обговорень у редакціях, трапляються епізодичні інструктажі, однак бракує інституціоналізованих практик з цифрової безпеки на рівні організацій. Схожою є ситуація в багатьох державних органах влади, а також в органах місцевого самоврядування.

Повна версія аналітичного звіту міститься за посиланням. Аналітичний звіт підготовлений ГО «Український інститут медіа та комунікації» в рамках проєкту «Захист персональної цифрової ідентичності», який підтримується Американською асоціацією юристів Ініціативою з верховенства права (ABA ROLI).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY