Українці беруть новини з інтернету та не надто сподіваються на вибори – дослідження

Українці беруть новини з інтернету та не надто сподіваються на вибори – дослідження

18 Серпня 2022
1369
18 Серпня 2022
19:01

Українці беруть новини з інтернету та не надто сподіваються на вибори – дослідження

1369
Внаслідок кардинальної трансформації медіаландшафту замість телеканалів з'явилися сотні онлайн-джерел, що не можуть охопити значні частки ринку, йдеться в дослідженні КМІС.
Українці беруть новини з інтернету та не надто сподіваються на вибори – дослідження
Українці беруть новини з інтернету та не надто сподіваються на вибори – дослідження

В Україні спостерігається «велике переселення» в онлайн для пошуку новин». При цьому телебачення ще зберігає значні позиції, але це вже точно не домінує, як до 24 лютого 2022 року. Про це йдеться в дослідженні «Демократія, права і свободи громадян на медіаспоживання в умоваї війни». Його у липні 2022 року провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення громадянської мережі «Опора». Телефонне та щоденникове опитування проводилося на території, підконтрольній Україні.

За цими даними, війна дещо відколікла електорат від політики. Для 52% питання виборів е питання менш пріоритетне, адже, як вони висловилися, після воєнного стану потрібно буде зосередитися на інших питаннях. 40% вважають, що важливо вчасно провести вільні та чесні вибори.

Чималу увагу дослідники приділили медійній сфері. Як вони відзначили, у тренді онлайн-канали інформації, особливо Telegram і YouTube. «Фактично ми є свідками кардинальної трансформації медіаландшафту, де замість кількох потужних телевізійних каналів «виросли» сотні онлайн-джерел, кожне з яких не може похвалитися великою часткою "ринку"», – йдеться у висновках дослідження.

Інтернетом, за даними дослідження, користуються 88% наслелення.

Серед різних джерел інформації найбільше респондентів довіряють телемарафону «Єдині новини» – 57%; не довіряють йому 6%. Іншим джерелам інформації з переліку довіряють не більше третини респондентів.

Якщо серед 18–29-річних 87% зараховують соціальні мережі до топ-2 своїх джерел інформації, а «Єдині новини» – 28%, то серед старших за 60 років про соціальні мережі говорять 34%, а 61% – про «Єдині новини». Подібна тенденція є і щодо новинних сайтів, а також інших каналів телебачення.

«Респонденти мають доволі строкаті і значною мірою некристалізовані та суперечливі погляди на роль держави в медіасфері. Є досить помітний запит на більш жорстку лінію й активну роль держави, – зазначають дослідники. – Водночас значна частина опитаних зберігає очікування від ЗМІ щодо критичної до влади діяльності, а також виступає проти цензурування певної інформації».

Нагадаємо, серед ключових прав, гарантованих Конституцією України, найважливішими для респондентів сьогодні є право захищати своє життя та свобода слова. Про це йдеться в опитуванні Соціологічної групи «Рейтинг» на замовлення громадської ініціативи «Український арсенал свободи».

Ілюстрації та слайди — з дослідження КМІС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду