«Дика дивізія» генерала Шойгу: дайджест пропаганди РФ за 17 серпня

«Дика дивізія» генерала Шойгу: дайджест пропаганди РФ за 17 серпня

18 Серпня 2022
684

«Дика дивізія» генерала Шойгу: дайджест пропаганди РФ за 17 серпня

684
«Дика дивізія» генерала Шойгу: дайджест пропаганди РФ за 17 серпня
«Дика дивізія» генерала Шойгу: дайджест пропаганди РФ за 17 серпня

Міністр оборони РФ пояснює чому напав на Україну, а Путін ділить свою країну на своїх і чужих. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 17 серпня.

  1. У кремлівських казаків в Україні не «тихий Дон»
  2. Російській БАРС без «кігтів» і грошей
  3. З промови міністра оборонного нападу
  4. До чого призведе путінська система «свій-чужий»

У кремлівських казаків в Україні не «тихий Дон»

Те що коїться в голові «воєнкорів», які висвітлюють «переможну» ходу всього того російського зброду, який зараз воює в Україні, чи не найкраще передає пост, який опублікував 17 серпня один відомий «польовий кореспондент».

В ньому чудово все, починаючи з «казачих танкових полків» і завершуючи «стягами з Христом».

Чутки про те, як «любо казакам» в Україні, мабуть ширяться по всій Росії. Ось вже і з Дону чергову партію готують у кількості 200 душ. (Напевно, саме стільки, щоб потім усіх під тією ж цифрою і назад повернути).

НАСПРАВДІ, з казаками, які ймовірно очікували в Україні «тихого Дону» проблема. І її офіційно визнають вже в Росії.

Військова частина № 16544 (71-й мотострілецький полк), що дислокована у Чечні, поскаржилася на  казачью сотню, яка вже втекла з України.

У тексті скарги зазначено, що друга рота добровольців БАРС (бойовий армійський резерв спеціальний), сформована з кубанських казаків під командуванням підполковника Валерія Єфремова, кількістю близько 100 осіб, самовільно залишила свої позиції.

«Добровольці створили передумови для кримінального переслідування з боку правоохоронних органів за ст. Карного кодексу «Дезертирство» та «Невиконання наказу», – йдеться у тексті скарги.

Російській БАРС без грошей і «кігтів»

Війна в Україні довела, що взагалі ставка на широко розрекламований свого часу БАРС в Росії не зіграла. Цей проєкт міністра оборони РФ Шойгу позиціонувався як «військова служба на півставки». У росЗМІ бійців БАРС називають виключно «добровольцями», хоча вони воюють за зарплату: $3300 на місяць (у перерахунку).

Торік на кордоні з Україною МО РФ провело навіть масштабне навчання за участю 38 тисяч резервістів із БАРС. Тобто готували до війни.

НАСПРАВДІ, воювати погодилося не більше 8000 осіб — 20 батальйонів по 400 осіб. Чому? Бо кидають. І на передову, і з грошима.

Замість повноцінних контрактів із ними підписують договори без зазначення наймачів та платників. За два місяці війни в Україні замість обіцяних $6600 вони отримують трохи більше $500.

Офіційно БАРС до структур Міноборони  РФ не входить і взагалі має невизначений статус, через що їм не оформлюють офіційні зарплати, компенсації і статус ветерана бойових дій.

І ось з таких добровольців: «барсів», комуністів, «реконструкторів», «нацболів», православних та інших маргіналів, яких Путін загнав в Україну, і складається «Дика дивізія» генерала Шойгу.

Міністр оборони України Олексій Резніков оцінює кількісний склад цієї «дивізії» у 135 тисяч осіб: «Там є і найманці, і псевдомобілізовані, і мобілізовані студенти з ОРДЛО, і Росгвардія, і професійні військові, і кого тільки немає в цьому коктейлі».

НАСПРАВДІ, про якість цього «угруповання» краще за все свідчать його «успіхи» в Україні. Нагадаємо, жодного великого населеного пункту в Донецькій області загарбниками після Маріуполя не взято. 45% її території залишаються під контролем українських військ.

Про необхідність поповнення цього «коктейлю» свідчить вже навіть не прихована мобілізація. Про якісні «інгредієнти коктейлю» вже не йдеться. Кличуть і беруть усіх охочих.

На Смоленщині 17 серпня відбулось тренування з вручення повісток. На Томщині набирають новий батальйон «Тоян», який вирушить в Україну. Обіцяють, крім іншого, що «у разі смерті – всім членам сім’ї буде виплачуватися довічна пенсія».

За словами міністра оборони України Резнікова, росіяни втратили в Україні вже третину своїх десантників, морпіхів, спецназівців, офіцерського та сержантського складу у віці в середньому 35 років, на підготовку яких було витрачено 15 років. 

З огляду на те, що на «бойове злагодження» своїй дикій дивізії міністр оборони Росії дає максимум тиждень, жити в Україні вона буде недовго і нещасливо. А помирати швидко і болісно.

З промови міністра оборонного нападу

Ну а сам генерал Шойгу в той час, поки його чергові «казаки з Дону готуються на полігоні», й досі витає в геополітичних хмарах. На X Московській конференції з міжнародної безпеки він виступив із великою промовою. В ній, нагадаємо, він представив африканський перелік «дружніх Росії країн».

І таким чином потіснив (ненадовго) екс-президента Медведева в рейтингу «кращий політичний стендап-комік Росії».

Звісно, це був реверанс Шойгу в бік представників тих небагатьох присутніх гостей з інших країн. Головне його завдання полягало в тому, щоб у чергове програмно пояснити, що робить його «дика дивізія» в Україні та які геополітичні наслідки з цього приводу варто чекати решті світу.

«Головна відмінність між колективним Заходом та Росією полягає в тому, що одні поважають інтереси суверенних держав, враховують культурно-історичні особливості країн та народів, а інші нехтують ними», – заявив міністр оборони РФ.

НАСПРАВДІ, ще до початку війни Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян та українців», в якій фактично заперечував право України на державність, заявляючи, що вона «цілком і повністю дітище радянської доби»

Згадав Шойгу вчергове і «наближення НАТО, яке спонукало на спецоперацію»

НАСПРАВДІ, НАТО розпочало розширення присутності на сході Європи після окупації Криму та початку війни на Донбасі у 2014 році. І лише за два роки після цього чотири багатонаціональні бойові групи були розгорнуті в Польщі та країнах Балтії. А повної оперативної готовності вони досягли тільки 2017 року — їхня загальна чисельність складала близько 4,5 тисяч осіб.

Наступна хвиля розширення почалася на тлі стягування Росією військ до українського кордону минулого року. Як писала Financial Times, з осені минулого року до весни 2022-го кількість військових НАТО на східному фланзі зросла до 40 тисяч. Крім того, країни Західної Європи лише перед масштабною війною в Україні перекинули на східний фланг НАТО винищувачі та військові кораблі.

Пасаж Шойгу щодо відсутності у НАТО сумнівів у перемозі Росії в Україні особливо цікавий.

НАСПРАВДІ, вже у квітні офіційний представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Україна може виграти війну. «Підтвердження цьому – результати, які ви бачите щодня… Вони точно можуть виграти», – говорив Кірбі невдовзі після відступу російських військ із Київської, Чернігівської та Сумської областей. 

У розвідувальному управлінні Пентагону у травні заявляли, що жодна із сторін зараз не перемагає, а ситуація на фронті — патова. 

У липні один із провідних аналітичних центрів Atlantic Council випустив доповідь під назвою «Україна може перемогти». У ньому йдеться про те, що Україна, швидше за все, не зможе повернути захоплені території, якщо Захід не постачатиме Києву далекобійне озброєння. Якщо ж західні лідери перестануть побоюватися розширення ескалації та ухвалять рішення відправити необхідну зброю, то Україна зможе перемогти. 

Майкл Кофман, директор з досліджень Росії у військовому аналітичному центрі CNA, зазначав, що «скептично ставиться» до можливості Росії взяти Слов’янськ та Краматорськ Донецької області. При цьому захоплення всієї території регіону — саме одна з цілей «спецоперації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Спецоперація» за планом 330 метрів в день

Шойгу стверджує, що «західна зброя в Україні перемелюється»

НАСПРАВДІ, міністр оборони України Резніков вже заочно відповів Шойгу: «Коли ви читаєте, що солдат Іванов знищив автоматом калашникова одночасно 12 HIMARS, можете просто посміятися. Це дурня».

А постачання західних озброєнь серйозно вплинуло на розклад сил, за оцінками експертів, навіть змогло переламати хід війни. Аналітики стверджували, що початковий план Росії щодо блискавичного наступу та захоплення Києва провалився багато в чому завдяки здатності армії України знищувати військову техніку, у тому числі за рахунок Javelin.

Ефективність турецьких бойових безпілотників Bayraktar спонукала Путіна особисто їздити випрошувати щось схоже в Ірану.

ДИВИТЬСЯ ТАКОЖ: Хто дає Україні зброю (інфографіка)

HIMARS дозволили Україні завдавати точних ударів на далекі відстані: саме появою цього озброєння почалася регулярна «бавовна» в російському тилу. За допомогою HIMARS було виведено з ладу і мости через Дніпро, які сполучали «великою землею» правобережне угруповання окупантів на Херсонщині.  

Шойгу також заявив, що «російська зброя у боях підтвердила свої найкращі якості».

НАСПРАВДІ, реальні можливості російського ВПК продемонструвала війна в Україні. Близько 60% так званих високоточних ракет не влучають у ціль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деградація російського озброєння: на землі і в небі

Хоча, якщо під словами Шойгу розуміти бої з цивільною інфраструктурою, то так – якісно. 

«З початку повномасштабної агресії Росія завдала 22 тисячі ударів по цивільних об’єктах. І лише 300 — по військових. У 73 рази менше. Спецоперація? Демілітаризація? Ні. Банальне знищення інфраструктури та терор проти населення», – так це прокоментував радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

До чого призведе путінська система «свій-чужий»

17 серпня стало відомо, що одному з найбагатших росіян Алішеру Усманову дозволили «обнулити» податки.

Голова ради директорів компанії «Удоканська мідь», яка належить Усманову, попросив російського прем’єра Мішустіна надати податкові преференції. І той негайно погодився.

НАСПРАВДІ, ще у липні Усманов бідкався на свої «непоправні» фінансові збитки (станом на квітень втратив $225 млн) через накладені на нього санкції. І вже в серпні ось такий «подарунок» йому зробив Путін. Решта «його» олігархів, схоже, також можуть на це розраховувати.  

А ось звичайному населенню доведеться терпіти. Один з провідних економістів Росії академік Абел Аганбегян дав «вбивчий» прогноз щодо наслідків економічної кризи, яка насувається на Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лице з ознаками дефолту

–   До середини наступного року економічний спад втричі перевищить падіння 2014-2016 рр. і вдвічі – наслідки дефолту 1998 року.

–   Рівень безробіття, включаючи приховане, подвоїться, а людям, які вже збідніли на 10% після окупації Криму та першої хвилі санкцій, кілька років доведеться жити в умовах жорсткої економії.

–   Зараз 18% російських громадян живуть на злиденному рівні: їхні доходи не дотягують до прожиткового мінімуму, встановленого урядом на рівні 13 919 рублів ($ 230) на місяць.

–   Таких побільшає у півтора рази: коли криза досягне свого максимуму в третьому-четвертому кварталі цього року, 25-30% населення, або 43 млн росіян, можуть опинитися в «зоні злиднів».

–  ВВП РФ до кінця року зменшиться не менш ніж на 10% на додачу до того падіння, яке сталося за часи пандемії. Фактично це означає зникнення половини підйому економіки за весь час з моменту розпаду СРСР.

–   Вивезення капіталу за кордон складає на даний момент понад трильйон доларів за 20 останніх років.

Фактично Путін перетворив територію Росії у випалену землю з хронічним жебраком-населенням і елітою, яка його грабує. Однак через санкції еліта раптово виявилася «пограбованою» і сама.

Вивезені (чомусь на Захід, а не в «дружні африканські країни») елітні капітали тепер заарештовуються. А грабувати і далі вже неодноразово пограбоване населення страшно. Тим паче при такій кількості казаків та решти «національних батальйонів». 

Проте іншої моделі поведінки путінська система в Росії просто не передбачає. Тому залишається тільки «обнуляти» податки для «своїх» і гнати на забій в Україну «чужих».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду