Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди РФ за 3 серпня

Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди РФ за 3 серпня

4 Серпня 2022
1004

Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди РФ за 3 серпня

1004
Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди РФ за 3 серпня
Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди РФ за 3 серпня

Міноборони РФ все частіше вдається до «третього виду брехні» і називає головного «винуватця» трагедії в Оленівці. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди 3 серпня.

  1. Шойгу провів соціологічне опитування в Україні
  2. HIMARS на Оленівку направив Арестович
  3. У Москві не хочуть світового «Вагнергейту»
  4. Фінансовий «заградотряд» для нацбатів

Шойгу провів соціологічне опитування в Україні

Як відомо, існує три види брехні: проста, нахабна та статистика. Російська пропаганда останнім часом все частіше вдається до третьої. Коли з’ясувалось, що над підрахунками Конашенкова, за якими ЗСУ мали бути знищені десь у березні, – вже відверто сміються у всьому світі, – в Москві вигадали ще одну «статистику». І використовують її, крім іншого, в інформаційній війні проти України на напрямку «військовополонені».

3 серпня Міноборони РФ на розлогому брифінгу, присвяченому цій темі, озвучило дивні цифри, які схожі на дані телефонного опитування. Яким чином відомство Шойгу примудрилось його провести на українських територіях – невідомо. Але факт залишається фактом: у Москві знають, наприклад, який відсоток російських військовополонених в Україні погано харчується.

НАСПРАВДІ, ми вже писали про те, як Конашенков після свого «високоточного інформаційного удару» по двох установках HIMARS на другому поверсі харківського заводу, ходив по ньому і рахував, скільки разом із американськими РСЗВ знищено українських «націоналістів» та «іноземних найманців».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МО Росії «знищує» HIMARS для бурятських бабусь

Нові підрахунки МО РФ отримані за аналогічною методикою. Яким чином люди, що сидять у Москві за адресою вулиця Знам’янка, 19, підрахували, що 19% російських полонених в Україні погано годують – незрозуміло. При тому, що 79% полонених не дають зв’язатися з родичами від яких цю інформацію можна хоч якось отримати. 

Але намагатися зрозуміти це буде зайвим. Головне завдання МО РФ, як і інших інструментів російського мілітаризму – розлюднення  «київського режиму» в очах світової спільноти

І воно залишається незмінним. А якість виконання цього завдання – це вже інше питання.

З тієї ж, хоч і не статистичної, а ілюстративної «військовополоненої» серії була поява 3 серпня у росЗМІ низки фото та відео «катувань та розстрілів нацистами росіян». Тобто усе має працювати на єдину мету – довести всьому світові, які українці «нелюди». З огляду на Бучу, Маріуполь і вже конкретні кроки щодо визнання Росії – державою-спонсором тероризму, наразі досягли прямо протилежного результату.

HIMARS на Оленівку направив Арестович

МО РФ на цьому ж брифінгу нагадало свою офіційну позицію щодо вбивства в Оленівці. Станом на 3 серпня вона не змінилася: «Україна вдарила по колонії після того, як полонені бойовики «Азова» почали давати свідчення». І хай би у Шойгу на цьому зупинились, без пояснень. Але вирішили здобрити згори додатковими «доказами».

НАСПРАВДІ, дуже цікава теза про «Київ настояв на переведенні усіх полонених в один ізолятор».

Тобто МО РФ закликає повірити в те, що Росія виконала те, на чому наполягала Україна? Чи багато ми знаємо прикладів того, як Москва виконувала якісь наполягання Києва? Наприклад: вивести війська, перестати бомбити, розблокувати порти, припинити підготовку до так званих «референдумів», повернути депортованих й так далі?

Чому ж раптом вони зробили виняток саме для цього київського «наполягання»?  Особливо в такому чутливому для Москви «азовському» питанні.

І хто це, цікаво, заявляє про «ненавмисність» удару (останній пункт), якщо всі прямо звинувачують Москву в цілеспрямованому воєнному злочині?

В усю цю маячню не вірить навіть МО РФ. Але здаватися переконливими – не їхня мета. Завдання стояло – озвучити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох місяців підготовки до Оленівки росіянам не вистачило

Цікавий аспект і з так званим «зізнанням у злочинах» Дмитра Козацького, яке було оприлюднено 28 липня. Адже вже наступного дня, як переконує МО РФ, «ЗСУ нанесли удар по Оленівці, щоб сховати «зізнання» решти «азовців».

Що ж це за страшне зізнання таке, після якого на Оленівку і впала кара небесна «київського режиму» у вигляді розстрілу з HIMARS?

Виявляється, що це були «свідчення» Козацького проти Олексія Арестовича. Ось як про це розповідає православний флагман російської пропаганди телеканал «Царьград».

Шойгу, який так переживає, що російських військовополонених нібито «змушують зніматися в пропагандистських відео», знає, про що говорить. Адже росіяни для своїх «шокових» постановок свідомо відбирають не просто полонених, а відомих і улюблених усіма українцями, таких як автор унікального фотоальбому з «Азовсталі» Дмитро Козацький.

Ну а по суті з вибитих з Дмитра свідчень, виходить ось що:

  • до повномасштабного вторгнення Росії в Україні вже були російські військовополонені (а як же ж «ихтамнет»?);
  • Арестович (який звільнився з посади позаштатного радника голови Офісу президента за місяць до російського вторгнення) збирав відео українських злочинів проти цих полонених з метою їх оприлюднення (!) для створення антивоєнного руху (!) в Росії;
  • як не дивно, цей геніальний план провалився, тому Арестович наказав знищити раніше оприлюднені ним компроментуючі матеріали – щоб не викликати негативну реакцію світового співтовариства;
  • за дивовижним збігом обставин, ці секретні матеріали зберігалися на металургійному підприємстві «Азовсталь», яке потрапило в російську облогу;
  • і, звісно, кому як не 26-річному керівнику пресслужби «Азова» знати про всі подробиці цієї зухвалої спецоперації Офісу президента України?

Справді, свідчення настільки шокуючі, що «київський режим» просто не зміг втриматися від спокуси розстріляти з HIMARSів Дмитра Козацького в Оленівці. Аби правда про підступний план Арестовича ніколи не спливла назовні.

У Москві не хочуть світового «Вагнергейту»

Тим часом ГУР МО 3 серпня повідомило додаткові деталі теракту у Оленівці. Його було скоєно щоб приховати факти російських тортур над українськими захисниками.

Полонених катували не з метою отримання інформації, а просто задля приниження, отримання садистської насолоди. Надалі окупанти планували залучити їх до зйомок у пропагандистських репортажах, на зразок як з Дмитром. Нічого не вийшло.

Аби не передавати Україні досмерті закатованих і скалічених в полоні воїнів, їх вирішили просто прибрати, спаливши у тому зловісному бараку.

НАСПРАВДІ, за наявними у ГУР даними, мінування місця утримання українських бійців здійснювали саме бойовики ПВК «Вагнер». Робили вони це з використанням легкозаймистої речовини, що й призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еволюція брехні про нелегальних «музикантів»

Чому  ж стратою «азовців» займались саме «вагнерівці»? Тому що, вони й досі перебувають поза правовим полем Росії. І для виконання найбруднішої (або як її офіційно називають у РФ – «специфічної») роботи, їх набагато вигідніше тримати на нелегальному становищі.

У потрібний момент офіційна Москва включить режим «ихтамнет» і заявить щось на кшталт: «у списках частин і з’єднань, які брали участь у СВО таких людей немає і ніколи не було». Цинічно, але зручно.

Саме тому Кремль, з одного боку, дає вказівку підсвічувати «вагнерівців» вже навіть на федеральних каналах, а з іншого – виводить їх з-під інформаційного удару і, як наслідок, від майбутніх судових процесів. Світового «вагнергейту» Росія не хоче.

Фінансовий «заградотряд» для нацбатів

До того ж історія з «вагнерівцями» зараз цікава Кремлю, виходячи з ще з однієї мети – спрямувати якомога більше людей саме до приватних військових компаній. Саме тому по Росії і почалась їх рекламна кампанія. І логіка тут також зрозуміла: приватні компанії – приватні гроші. Путін може просто наказати своїм багаточисельним тимченкам і ротенбергам скинутись на підтримку «вагнерівців». І державний бюджет не постраждає, і сама держава тут начебто ні до чого буде. В тому числі й до вбивства в Оленівці. 

Зараз у бойових діях беруть участь підрозділи з 52 регіонів Росії та окупованого Криму. На вірну смерть женуть українських громадян з ОРДЛО. Але й цього мало. Вирішили створити ще таких собі «регіональних вагнерівців». Відповідне завдання було поставлено ще на початку літа. І з’явились різноманітні нацбати: «алги», «парми», «тімери».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ створює власні нацбати

«Суб’єкти РФ формують нові добровольчі батальйони в Новосибірській, Саратовській, Ульяновській та Курганській областях, а також змінюють строки призовних компенсацій», повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Звучить грізно.

НАСПРАВДІ, виходить так собі. Насамперед, з комплектуванням. Усіх місцевих «піонерів – визволителів України» вже вбито. Або повернуто до дому у такому виді, що кращої антиреклами їхати «визволяти Україну» і не вигадаєш.

Тепер додались проблеми і матеріальні. Фінансові правила під час війни у Москві змінили по ходу бою. Санкції діють – надходження до бюджетів усіх рівнів падають. До того ж є масова тенденція розривів контрактів, дезертирства, самострілів.

Тому в РФ вигадали своєрідні «фінансові заградотряди».

  • У Башкортостані одноразова виплата 200 тисяч рублів ($ 3300) за запис у «добровольці» буде заморожена протягом 90 днів після призову, – офіційно повідомили в адміністрації глави регіону. А добові виплати у розмірі 2 тисячі рублів виплачуватимуть раз на місяць.
  • У Саратовській області також зможуть отримати виплату в 150 тисяч рублів ($ 2493), але лише за три місяці після підписання контракту, заявила місцева влада.
  • Чуваський батальйон «Атал» вже вимагає від місцевої влади сплатити їм одноразову виплату у розмірі 200 тис рублів і добові. Понад 40 добровольців пригрозили главі Чувашії, що розірвуть контракт. Дружина одного з «добровольців» опублікувала відеозвернення, в якому заявила, що з моменту від’їзду 9 липня її чоловік не отримав жодних виплат і взагалі просив в неї гроші на їжу та обмундирування.

Додайте до цих фінансово-загороджувальних дій і вже документальний факт: чим більш депресивний регіон, з якого «визволитель» прибув до України, тим менше отримує його родина в разі його загибелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За великим похоронним рахунком

І все це (а також багато інших фактів на місцевому рівні, які не виходять в публічний простір) аж ніяк не сприяє бажанню мешканців навіть депресивних районів РФ продовжувати «визволення України». Адже головний новинний ресурс серед них – це «сарафанне радіо», яке працює набагато ефективніше за «Радио Россия».

Тому, усі новини про створення в РФ чергових «вагнер-команд», «національних добровольчих батальйонів» треба, звичайно, сприймати серйозно. Але розуміти при цьому, що по-справжньому чисті інструменти путінської м’ясорубки з приготування фаршу для втілення своїх маніакальний ідей майже закінчились. Залишились лише брудні. Тому кожне чергове російське «гарматне м’ясо» буде їхати до України вже з гнилизною. Як матеріальною так і моральною. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду