У Білорусі журналістку Ірину Славнікову засудили до п’яти років колонії

У Білорусі журналістку Ірину Славнікову засудили до п’яти років колонії

3 Серпня 2022
1403
3 Серпня 2022
15:23

У Білорусі журналістку Ірину Славнікову засудили до п’яти років колонії

1403
Прокурор просив для Славнікової чотири роки ув'язнення, проте суддя вирішив інакше.
У Білорусі журналістку Ірину Славнікову засудили до п’яти років колонії
У Білорусі журналістку Ірину Славнікову засудили до п’яти років колонії

У середу, 3 серпня, суд у Гомелі засудив журналістку «Белсату» та польського TVP Ірину Славнікову до п'яти років колонії.

Славнікову  визнали винною за двома статтями Кримінального кодексу, зокрема, в «організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них» та  у «створенні екстремістського формування, або участь у ньому». Суд проходив у закритому режимі.

Як повідомляє «Белсат», прокурор просив для Славнікової чотири роки ув'язнення. 

Ірину Славнікову та її чоловіка Олександра Лойка затримали співробітники КДБ Білорусі 30 жовтня 2021 року в мінському аеропорту, коли вони повертались з Єгипту.

Наступного дня їх заарештували на 15 діб за репости матеріалів у фейсбуці з джерел, які визнані у Білорусі «екстремістськими». Згодом Лойка випустили, а Славнікова залишили під арештом. 

27 липня 2021 року районний суд Гомеля визнав сайт та соцмережі телеканалу «Белсат» «екстремістськими». 3 листопада того ж року МВС Білорусі визнало канал «Белсат» і пов’язані з ним інтернет-ресурси «екстремістським формуванням».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни – читайте за посиланням.

Фото: особистий архів Ірини Славнікової/«Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду