Анджея Почубота у Білорусі звинувачують через критику СРСР – ЗМІ

Анджея Почубота у Білорусі звинувачують через критику СРСР – ЗМІ

1 Серпня 2022
1264
1 Серпня 2022
18:22

Анджея Почубота у Білорусі звинувачують через критику СРСР – ЗМІ

1264
Журналісту продовжили термін ув’язнення на два місяці. Невдовзі має відбутися суд.
Анджея Почубота у Білорусі звинувачують через критику СРСР – ЗМІ
Анджея Почубота у Білорусі звинувачують через критику СРСР – ЗМІ

Суд Білорусі висунув журналісту Анджею Почуботу, якого затримали на початку березня 2022 року, звинувачення у «розпалюванні національної ворожнечі». Про це пише польська щоденна газета Rzeczpospolita.

За словами Почубота, такі закиди на його адресу є наслідками того, що він критикував радянську агресію проти Польщі 17 вересня 1939 року. Як твердить пропаганда Лукашенка та Кремля, саме тоді відбулося «визволення пригноблених Польщею українського та білоруського народів».

Також звинувачення Анджею Почуботу висунули через його заяви на захист польської освіти в Білорусі. «Її режим Лукашенка знищував роками», − йдеться в публікації Rzeczpospolita.

Долучили до справи Почубота й одну з його публікацій у Gazeta Wyborcza, в якій він повідомляє про те, з якою жорстокістю міліція придушила післявиборчі протести у ніч з 9 на 10 серпня 2020 року.

Крім того, «розпалюванням ненависті» суд вважає й інші заяви та інтерв’ю журналіста, які він дав польським ЗМІ. Зокрема, це стаття в «Magazyn Polski», яку Почубот написав у 2006 році і присвятив Анатолю Радзивоніку, одному з керівників польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині.

25 липня Почуботу продовжили термін тримання під вартою ще на два місяці. Згідно з білоруським законодавством, заарештований не може перебувати за ґратами понад шість місяців без вироку.

Як було відомо раніше, в основі кримінальної справи Почобута − його публікації. Його звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу − «образа президента Білорусі» (передбачає ув'язнення до двох років) і «наклеп на президента Білорусії» (ув'язнення до чотирьох років).

Фото з фейсбук-сторінки Анджея Почубота

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду