detector.media
01.08.2022 20:56
Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі
Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі
Усі троє активно знімаються у пропагандистських сюжетах російських каналів.

Команда «Слідства.Інфо» за матеріалами пропагандистських сюжетів встановила «найяскравіших» козаків-колаборантів, які активно допомагають окупантам на захоплених територіях Запоріжжя. Про це йдеться у матеріалі «Запорізькі козаки на службі у Путіна»:

Одним із ватажків запорізьких козаків-колаборантів, як встановили журналісти, виявився 57-річний уродженець Мелітополя Ігор Лисенко. На одному з пропагандистських YouTube-каналів, створеному на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Лисенко закликав чоловіків вступати до лав «казачества».

Протягом понад двадцять років він очолює «Мелітопольський курінь козацького війська запорозького низового». Ця організація пов’язана з іншим формуванням — «Козацьким військом запорозьким низовим», яким керує інший проросійський діяч — Олександр Панченко. Як з'ясували журналісти, Лисенко тісно пов’язаний із Панченком. Вони брали участь у спільних нарадах, два роки тому разом відкривали так звану канцелярію куреня у Мелітополі.

Окрім Лисенка, журналісти «Слідства.Інфо» встановили й інших козаків-колаборантів на окупованих територіях Запорізької області. Зокрема, 41-річного уродженця Києва Олексія Селіванова.

За часів президентства Януковича він встиг побувати помічником міністра оборони України. Станом на 2014 рік фігурував у справі про фінансування тероризму та сепаратизму. Нещодавно українські журналісти повідомили, що Селіванова затримали на окупованих територіях Запоріжжя свої ж спільники за розбещення неповнолітньої.

Також на пропагандистських відео з окупованого Запоріжжя часто фігурує кримчанин й учасник «Кримської весни» Сергій Юрченко. Після окупації Криму Юрченко почав фігурувати як один із козацьких лідерів у «ЛНР» і став радником ватажка псевдореспубліки. Крім цього, Юрченко став членом партії «Єдина Росія» та очолив місцеву партійну організацію в Бахчисараї.

Нагадаємо, росіяни намагаються перетягнути на свій бік місцеві медіа і запускають нові. Часом під вкраденими брендами, часом — під новими. Детальніше про це читайте в огляді «Колаборанти в дефіциті. Як російські загарбники запускають медіа в Херсоні та Маріуполі».

Ілюстрація та фото: «Слідство.Інфо» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY