«Детектор медіа» презентував сайт проєкту #DisinfoChronicle

«Детектор медіа» презентував сайт проєкту #DisinfoChronicle

22 Липня 2022
3889
22 Липня 2022
19:30

«Детектор медіа» презентував сайт проєкту #DisinfoChronicle

3889
Російська пропаганда — велике зло, яке викривляє уявлення про світ, але разом із цим вона є сміховинною, а сміх продовжує життя нам і ганьбить її творців.
«Детектор медіа» презентував сайт проєкту #DisinfoChronicle
«Детектор медіа» презентував сайт проєкту #DisinfoChronicle

У п'ятницю, 22 липня, «Детектор медіа» презентував сайт #DisinfoChronicle — проєкт, в межах якого команда аналітиків фіксує прояви російської пропаганди із першого дня великої війни. 

На сайті #DisinfoChronicle у режимі реального часу збирають та документують хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу РФ на нашу державу.

Україна роками потерпає від кремлівської дезінформації, проте на сайті команда «ДМ» фіксує наративи, меседжі і тактики, які Росія використовує з 17 лютого 2022 року. Нагадаємо, що 17 лютого почалося значне збільшення обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків, в яких російська пропаганда звинувачує українські війська. 

Над проєктом працюють журналісти та аналітики «Детектора медіа» Ксенія Ілюк, Ольга Беца-Білоусенко, Іра Рябоштан, Ольга Жук, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Вікторія Наместнік, Олексій Півторак і загалом вся команда «ДМ».

За словами керівниці Центру досліджень «Детектора медіа» Ксенії Ілюк, плани з документування російської пропаганди з'явились ще задовго до 24 лютого.  

«Коли ми почали почали фіксувати зростання інформаційних вкидів з боку Росії, стало зрозуміло, що на всі інформаційні вкиди треба дивитись комплексно, щоб розуміти, куди нас тягне російська пропагандистська машина. Тоді ми вирішили документувати всю російську дезінформацію в українському медіапросторі. Стартовою датою ми обрали 17 лютого, бо саме 17 лютого був обстріл дитячого садочка у Станиці Луганській, в якому росіяни звинуватили українську армію. Тоді ми зрозуміли, що це є той тип інформаційного вкиду, який свідчить, що розпочнеться загострення», – каже Ксенія Ілюк.

В перші дні повномасшабної війни команда «ДМ» ідентифікувала до 30 унікальних інформаційних вкидів з боку Росії. Ця цифра вражає. З часом хроніка стала настільки насиченою і масштабною, що перестала відкриватись на мобільних пристроях користувачів: «Ми зрозуміли, що російської дезінформації стало так багато, що її пора виносити на окремий інтерактивний підсайт».

Загалом сайт побудований за наступним принципом: на найнижчому рівні – фейки і маніпуляції, які своєю чергою наповнюють меседжі, а вже меседжі формують великі наративи.

«Ми хочемо, щоб цей сайт не просто показував та документував російську інформаційну війну проти України, але й був практичним інструментом для її аналізу і більш глибокого розуміння. Ми хотіли б стати майданчиком, де збирається та документується робота й інших українських фактчекерів та державних організацій, які виявляють фейки, маніпуляції та меседжі», – додає Ксенія Ілюк.

Про функціонал сайту #DisinfoChronicle та логіку його наповнення розповіла аналітикиня «ДМ» Ольга Беца-Білоусенко.

«Сайт доступний у двох версіях – українській та англійській, остання оновлюється синхронно з українською. На сайті є лічильник, який показує кількість фейків, маніпуляцій, меседжів та викриттів, які зафіксувала команда "ДМ" з початку великої війни. Станом на 22 липня зафіксовано 690 фейків, і цей лічильник допомагає нам зрозуміти, наскільки масованою є російська пропаганда.

На сайті можна подивитись, які фейки були зафіксовані щоденно (станом на 22 липня це менше 10 фейків та меседжів). З сайту за допомогою спеціального банера можна перейти на подкаст Вадима Міського "Русскій фейк, іді на***!", який є однією з яскравих історій успіху "ДМ" в контексті боротьби з дезінформацією. Подкаст доступний на різних платформах, зокрема й на Українському радіо», – каже Ольга Беца-Білоусенко.

Також на сайті є пошук за ключовими словами. Наприклад, за словом «Польща» можна знайти багато фейків і меседжів, оскільки Росія постійно намагається поширити дезінформацію, що ця країна хоче загарбати території України. Найсвіжіший кейс зафіксований 22 липня. Він — про те, що нібито дві польські бригади в серпні візьмуть під контроль захід України. Шукати можна не тільки за ключовими словами, але й за тегами. 

«У розділі "Фейки" потрапляє відверта брехня, яку вигадує російська пропаганда. У "Маніпуляції" можуть потрапити, наприклад, маніпулятивні висновки росіян, які вони роблять на основі якогось одного коментаря, представляючи його як загальну думку. У "Меседжах" – твердження, тези, які поширює роспропаганда для дискредитації України, у категорії "Викриття" – різні кейси шахрайства під час війни, кібератаки російських хакерів проти України», – розповіла Ольга Беца-Білоусенко.

Під час презентації команда «Детектора медіа» запропонувала на годину відволіктися від серйозності загрози російської пропаганди і подивитись на її комічність, взявши участь у конкурсі «Чи плаче за тобою російський агітпроп?». Російська пропаганда — велике зло, яке викривляє уявлення про світ, але разом із цим вона є сміховинною, а сміх продовжує життя нам і ганьбить її творців. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії «Детектор медіа» фіксує та спростовує російські фейки, а також розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!».

Також в етері європейського російськомовного супутникового телеканалу «Новый мир» стартував проєкт Вадима Міського «Анатомия фейка».

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3889
Читайте також
23.06.2022 08:00
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа» вдячний за вклад у документування кремлівської дезінформації Let'sData, StopFake, УКМЦ, «Інституту масової інформації», Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, VoxUkraine, Любові Цибульській
284 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду