На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський

На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський

17 Липня 2022
1321
17 Липня 2022
11:38

На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський

1321
Західні країни цього не зроблять. Втім, «ядерна кнопка» на столі у Путіна — це всього лише метафора, каже політолог.
На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський
На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський

У війні проти України РФ має одну-єдину перевагу — готовність використовувати ядерну зброю. Про це в інтерв’ю «Бі-бі-сі» сказав політолог Андрій Піонтковський.

За словами науковця, який залишив Росію і нині мешкає у Вашингтоні, Росія обрала шлях деескалації шляхом ядерної ескалації.

«Один з основних інструментів політичного тиску Путіна — ядерний шантаж. Він натякає, що може застосувати ядерну зброю. Улюблена його формула: "Вони всі здохнуть, а ми до раю", — каже Андрій піонтковський. — Він готовий піти на ядерний обмін ударами, який буде неминучим. Росія отримає удари у відповідь, будуть величезні втрати для російського населення. Путін із Патрушевим розробили ядерну стратегію. Їхня стратегія — деескалація шляхом ядерної ескалації».

При цьому Захід не готовий використати ядерну зброю, бо це спричинить загибель сотень тисяч людей. Для Путіна ж люди — це інструмент його великої битви з «клятим Заходом», каже політолог.

Втім, відзначає він, брязкання ядерною зброєю поєднується з російською пропагандою. Навіть, якщо Росія вирішить застосувати свій сценарій, скористатися ядерною зброєю не так просто.

«Це метафора — ядерна кнопка, — заспокоює читачів Піонтковський. — Немає у нього на столі ядерної кнопки, яку він натисне і почнеться ядерна війна. Застосування ядерної зброї — дуже складний процес, до якого залучено десятки людей. По-перше, необхідне узгодження верховного головнокомандувача, міністра оборони, начальника Генштабу. Потім система наказів, що йдуть за родом військ, підготовка. В контексті цієї війни всі розмови ведуться лише про гіпотетичне застосування тактичної ядерної зброї».

Тактична ж ядерна зброя зберігається на складах. Є своя система перевезення, і всі ці процеси контролюються іноземними розвідками. «Американці поки що дуже чітко заявляють, що свідчень переміщення тактичної ядерної зброї не помітили. Дані у них точні — ви могли в цьому переконатись у момент нападу на Україну. Тому й тактичну ядерну зброю йому використати не вдасться», — міркує Піонтковський.

Як він підкреслив, російську пропаганду теж можна порівняти за небезпечністю з опроміненням. «Це наче сильне опромінення. У Скабєєвої є 5 годин ефіру щодня! Телебачення — це страшна сила», — каже політолог.

Як приклад він навів один із наративів: російське телебачення «продає» повністю знищений Маріуполь як перемогу РФ.

«Послухати російські ТВ-шоу, так вони і Лондон, і Штати бомблять, — зауважує Піонтковський. — Я знаю, які настрої серед військових у Пентагоні. Там мріють, щоб якийсь уламок бомби російської впав на територію держави НАТО. Військові скаржаться, що політики дуже стримують їх. Якщо вдарить РФ, у них будуть розв'язані руки».

Нагадаємо, за два дні до початку великої війни в Україні президент РФ Володимир Путін почав переконувати росіян, що Україна нібито нарощує ядерне озброєння проти Росії. Такі висновки він зробив із виступу президента Володимира Зеленського на безпековій конференції у Мюнхені. Тези промови перекрутили російські чиновники та почали поширювати їх як погрози РФ.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду