detector.media
17.07.2022 11:38
На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський
На відміну від Заходу Путін готовий використати ядерну зброю — Андрій Піонтковський
Західні країни цього не зроблять. Втім, «ядерна кнопка» на столі у Путіна — це всього лише метафора, каже політолог.

У війні проти України РФ має одну-єдину перевагу — готовність використовувати ядерну зброю. Про це в інтерв’ю «Бі-бі-сі» сказав політолог Андрій Піонтковський.

За словами науковця, який залишив Росію і нині мешкає у Вашингтоні, Росія обрала шлях деескалації шляхом ядерної ескалації.

«Один з основних інструментів політичного тиску Путіна — ядерний шантаж. Він натякає, що може застосувати ядерну зброю. Улюблена його формула: "Вони всі здохнуть, а ми до раю", — каже Андрій піонтковський. — Він готовий піти на ядерний обмін ударами, який буде неминучим. Росія отримає удари у відповідь, будуть величезні втрати для російського населення. Путін із Патрушевим розробили ядерну стратегію. Їхня стратегія — деескалація шляхом ядерної ескалації».

При цьому Захід не готовий використати ядерну зброю, бо це спричинить загибель сотень тисяч людей. Для Путіна ж люди — це інструмент його великої битви з «клятим Заходом», каже політолог.

Втім, відзначає він, брязкання ядерною зброєю поєднується з російською пропагандою. Навіть, якщо Росія вирішить застосувати свій сценарій, скористатися ядерною зброєю не так просто.

«Це метафора — ядерна кнопка, — заспокоює читачів Піонтковський. — Немає у нього на столі ядерної кнопки, яку він натисне і почнеться ядерна війна. Застосування ядерної зброї — дуже складний процес, до якого залучено десятки людей. По-перше, необхідне узгодження верховного головнокомандувача, міністра оборони, начальника Генштабу. Потім система наказів, що йдуть за родом військ, підготовка. В контексті цієї війни всі розмови ведуться лише про гіпотетичне застосування тактичної ядерної зброї».

Тактична ж ядерна зброя зберігається на складах. Є своя система перевезення, і всі ці процеси контролюються іноземними розвідками. «Американці поки що дуже чітко заявляють, що свідчень переміщення тактичної ядерної зброї не помітили. Дані у них точні — ви могли в цьому переконатись у момент нападу на Україну. Тому й тактичну ядерну зброю йому використати не вдасться», — міркує Піонтковський.

Як він підкреслив, російську пропаганду теж можна порівняти за небезпечністю з опроміненням. «Це наче сильне опромінення. У Скабєєвої є 5 годин ефіру щодня! Телебачення — це страшна сила», — каже політолог.

Як приклад він навів один із наративів: російське телебачення «продає» повністю знищений Маріуполь як перемогу РФ.

«Послухати російські ТВ-шоу, так вони і Лондон, і Штати бомблять, — зауважує Піонтковський. — Я знаю, які настрої серед військових у Пентагоні. Там мріють, щоб якийсь уламок бомби російської впав на територію держави НАТО. Військові скаржаться, що політики дуже стримують їх. Якщо вдарить РФ, у них будуть розв'язані руки».

Нагадаємо, за два дні до початку великої війни в Україні президент РФ Володимир Путін почав переконувати росіян, що Україна нібито нарощує ядерне озброєння проти Росії. Такі висновки він зробив із виступу президента Володимира Зеленського на безпековій конференції у Мюнхені. Тези промови перекрутили російські чиновники та почали поширювати їх як погрози РФ.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY