Російська пропаганда кардинально змінила ключові наративи про Україну – ІМІ

Російська пропаганда кардинально змінила ключові наративи про Україну – ІМІ

30 Червня 2022
5699
30 Червня 2022
18:45

Російська пропаганда кардинально змінила ключові наративи про Україну – ІМІ

5699
ІМІ: Зараз найпопулярніший наратив в російських медіа щодо України стосується дискредитації української армії.
Російська пропаганда кардинально змінила ключові наративи про Україну – ІМІ
Російська пропаганда кардинально змінила ключові наративи про Україну – ІМІ

Інститут масової інформації повідомляє, що після початку повномасштабного вторгнення російська пропаганда кардинально змінила наративи про Україну.  

Відповідних висновків ІМІ дійшов на підставі дослідження, яке провів у червні 2022 року. Це дослідження ІМІ було сфокусовано на контенті п'яти найпопулярніших російських онлайн-медіа: ТАСС, «Комсомольская правда», Lenta.Ru, «Известия», «РБК». Вибірка склала 275 матеріали з цих сайтів.

На цей момент найпопулярніший наратив в російських медіа щодо України стосується дискредитації української армії. На цю тему припало 40% від загальної кількості матеріалів, які увійшли до вибірки в моніторинговий період.

ІМІ нагадує, що раніше російські медіа писали, що в України, мовляв, чотири основні проблеми: націоналісти, Володимир Зеленський, українські політики і Петро Порошенко. 

Наразі образ ЗСУ в російських медіа дискредитують за допомогою наступних наративів:

  • бійці обстрілюють мирне населення та влаштовують теракти проти мирного населення;
  • ЗСУ – люди з наркотичними та алкогольними залежностями;
  • бійці ТрО – це «гарматне м'ясо», ніхто з них не готовий воювати;
  • бійці, які потрапили в полон до росіян, хочуть залишитися жити в Росії, оскільки в Україні на них очікує знову відправка на фронт;
  • бійці ЗСУ відбирають їжу в мирного населення, а російська армія годує жителів окупованих територій.

Наступний наратив стосувався «потужної армії» РФ та потенціалу «армії» «ЛДНР», яка бореться проти «націоналістів» та «зброї із Заходу» (21% від матеріалів, які увійшли до вибірки). Такі акти боротьби росіяни називають не війною, а «денацифікацією» та «демілітаризацією». Армію РФ зображують як чесну, відкриту до мирного населення, як миролюбну спільноту, яка не хоче нічого поганого пересічним українцям і разом із тим прагне допомогти бойовикам «ЛДНР».

Наступним за популярністю йде наратив про відродження життя на окупованих територіях (18% від матеріалів, які увійшли до вибірки). Росіяни дуже активно заявляють та демонструють, що звичне життя на окупованих територіях України відновлюється після «наслідків обстрілу ЗСУ», обіцяють чудові умови для мешканців тих населених пунктів, які змогли окупувати.

Окрім того, в росЗМІ публікувалися новини про те, що Європа та США страждають через допомогу Україні. Дискредитаційні меседжі про Європу та США подавалися у контексті України. Таких матеріалів експерти зафіксували 7% від кількості, яка увійшла до вибірки.

Популярним також був наратив про те, що «Україна має уступити окуповані території росіянам, щоб завершити війну» (4% від матеріалів, які увійшли до вибірки).

У моніторинговий період найбільше згадок про Україну та події на її території повідомляли: «РИА» — 49%, «Лента» та «Известия» — по 17%, «Комсомольская правда» — 12%, «РБК» — 5% від загальної кількості матеріалів, які увійшли до вибірку.

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію.

Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну.

Фото: Christoph Scholz/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5699
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду