Американська мрія спікера Держдуми: дайджест пропаганди РФ за 6 липня

Американська мрія спікера Держдуми: дайджест пропаганди РФ за 6 липня

7 Липня 2022
1905

Американська мрія спікера Держдуми: дайджест пропаганди РФ за 6 липня

1905
Американська мрія спікера Держдуми: дайджест пропаганди РФ за 6 липня
Американська мрія спікера Держдуми: дайджест пропаганди РФ за 6 липня

Пухлина «нацизму» з’їдає колективний мозок росіян і вже перекинулась на іншу півкулю. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 6 липня.

  1. Як «український нацизм» переміг розум росіян
  2. Казахстан в очікуванні на «визволення»?
  3. «РЖД» – хроніка негативного зростання
  4. Головний «держдумець» хоче Аляску

Як «український нацизм» переміг розум росіян

Боротьба з «українським нацизмом» залишається головною темою пропагандистських військ Росії. 6 липня так званий воєнкор Сладков вирішив перейнятись долею українських ветеранів АТО (яка, нагадаємо, офіційно завершилася 30 квітня 2018 року).

Хоча «турбота» ця, звичайно, є лише проявом його усталеної картини світу з її програмою: «українці мають бути знищені».

НАСПРАВДІ, питання: Чому сучасні росіяни в наш глобальний інформаційний вік вірять в існування «українських нацистів, які нищать власні заводи, міста, села та роблять з мирних громадян  «живі щити» – неодмінно стане темою майбутніх наукових робіт психологів.

Хоча у промислових масштабах наратив «українській нацизм» у пересічну російську телевізійну свідомість почали імплементувати з 24 лютого. З моменту, коли однією з причин «спецоперації» Путін оголосив «денацифікацію» –  маловживаний до цього термін. Саме тоді це й стало наріжним каменем для російських пропагандистів. 

The New York Times нещодавно оприлюднив дослідження, яке показало динаміку просування цього наративу. Видання з посиланням на оборонно-аналітичну компанію Semantic Visions опрацювало майже вісім мільйонів статей про Україну, зібраних із понад 8000 російських ресурсів за 8 років.

«Ця стратегія, швидше за все, була призначена для того, щоб виправдати (як сподівався Кремль) швидке усунення українського уряду. Це допомогло б пояснити, чому росіяни в певному сенсі засновують нову Україну. Оскільки попередній уряд був «нацистським», тому його потрібно було замінити», – пояснює Лариса Дорошенко, дослідник Північно-східного університету, яка вивчає дезінформацію. 

Джефрі Вейдлінгер, професор історії та юдаїки Мічиганського університету зазначає, що загальне російське розуміння нацизму базується на уявленні про нацистську Німеччину як антитезу СРСР, а не про переслідування євреїв: «Ось чому росіяни можуть називати державу, де президент – єврей, нацистською, і це не здається їм суперечливим».

Моніка Ріхтер, керівник відділу досліджень і аналізу в Semantic Visions, співробітник Американської ради зовнішньої політики пояснює: «Ключовою особливістю російської пропаганди є її повторюваність. Ви просто спостерігаєте постійну регургітацію та перепакування одного і того ж знову і знову». За даними Semantic Visions, після вторгнення термін «нацизм» згадується у 10-20 % усіх російських статей про Україну.

Експерти також кажуть, що пов’язування України з нацизмом може запобігти когнітивному дисонансу серед росіян, коли до них просочуються, наприклад, новини про Бучу. Саме це допомагає їм виправдовувати ці звірства і створює дихотомію чорного і білого — «нацисти погані, ми хороші, тому у нас є моральне право».

На жаль, ця тактика поки що спрацьовує. У різноманітних опитуваннях у Росії відсоток тих, хто підтримує війну в Україні,  залишається стабільно високим. 

Казахстан в очікуванні на «визволення»?

«Холодна війна» між Казахстаном і Росією спочатку на кеосаяновському риторичному рівні, а згодом і президентському, нарешті вийшла на формалізований.

6 липня Мінфін Казахстану опублікував проєкт наказу, що забороняє постачання в Росію та Білорусь товарів, які потрапили під західні санкції. Суть в тому, що казахстанська влада не завірятиме електронні рахунки-фактури на санкційні вантажі, а без цього перетинання ними кордону з Росією буде заборонено. Отже, політес збережено: Казахстан не запровадить свої санкції проти РФ, але дотримуватиметься вже накладених на неї Заходом.

НАСПРАВДІ, у РФ свого часу була аналогічна позиція щодо ембарго проти Ірану. І тоді росіяни розводили руками: «Ми б з усією душею допомогли, але ви під санкціями, а тому ми їх будемо дотримуватися». Згодом ембарго скасували. Офіційно через те, що Тегеран уклав «ядерну угоду» (під тиском тих самих санкцій), а неофіційно – Кремлю дуже був потрібен союзник у війні за Башара Асада проти сирійського народу.

Зараз ситуація майже дзеркальна. Тепер в ролі Ірану виступає вже Росія. Але на відміну від Тегерану Москва тепер здивовано-знервовано каже: «А нас за що, брати-казахи?!».

Проте казахи вже добре усвідомили, що потрібно триматись подалі від такого токсичного сусіда. Тим паче, що претензії на казахстанську територію в Росії не просто існують, а усіляко підживлюються.

Депутат від «Єдиної Росії» В’ячеслав Ніконов два роки тому заявив: «Казахстану просто не існувало. Північний Казахстан взагалі не був заселений. Казахи були, але набагато південніше. Власне, територія Казахстану – це великий подарунок з боку Росії та СРСР». Цей вислів був гаряче підтриманий Жириновським.

Жириновський вже покійний. А ідея досі жива. Ніконов не вилазить з ефірів федеральних каналів і в будь-який момент може реанімувати «казахське питання». 

Лише протягом двох останніх днів Росія: а) зупинила роботу морських терміналів, через які казахстанська нафта йшла на експорт, б) на найбільшому в Казахстані нафтовому родовищі Тенгіз (запаси якого оцінюються у 3,2 млрд тонн) пролунав вибух, загинули люди. Збіг? Багато хто не так не думає.

У будь-якому випадку, казахстанцям не треба дивуватись, якщо скоро Путін знайде серед них «неонацистів від яких їх треба звільнити».

«РЖД» – хроніка негативного зростання

Казахстан має найдовший кордон з Росією – майже 7600 км. Головною транспортною артерією між країнами є залізниця. Основний перевізник – російський монополіст «РЖД», який не тільки входить до топ-3 усіх компаній РФ, а й оперує третьою найбільшою залізничною мережею у світі. Останні її офіційні повідомлення звучать бравурно.

НАСПРАВДІ, 2022-й став рекордним за останні 14 років за темпами падіння перевезень «РЖД». Компанія зіткнулися з обвальним падінням попиту перевезення вантажів.

–    За підсумками червня перевезено 100 млн тонн. Спад склав 6,5% і став рекордним із 2008 року.

–   З 15 позицій, які відстежує компанія у своїй статистиці, в мінусі виявилися 11. Перевезення лісових вантажів впали на 17,8% після того, як країни ЄС запровадили ембарго на їх постачання з Росії, а з пошуком нових покупців у Китаї виникли труднощі.

–   Перевезення зерна впало на 14,1%, незважаючи на обіцянки Путіна експортувати рекордний в історії країни обсяг урожаю – 50 млн тонн.

–   Перевезення вугілля – основного за обсягом вантажу для «РЖД» – просіли на 5%, коксу – на 9,1%, кольорової руди – на 6,7%, металобрухту – на 18,2%.

Ознак того, що російська промисловість оживе, немає. Таким чином «РЖД» потроху повторює долю «Газпрому», який з однієї з найперспективніших компаній у світі, завдяки Путіну перетворився спочатку на його «газову зброю» а тепер на «дійну корову».

За російським новоязом, нагадаємо, усе це називається «негативне зростання». Про його подальшу хроніку далі буде.

Головний «держдумець» хоче Аляску

І наостанок знову повернемося до розуму росіян. І з його колективним представницьким органом, яким є Державна дума – справи зовсім кепські.

Її спікер В’ячеслав Володін 6 липня заявив, що «США мають думати про Аляску, коли розпоряджаються міжнародними ресурсами Росії».

Цікаво, що може запропонувати Володін американцям у якості зворотного викупу? «Баню, водку, гармонь, лосось, валенки, красную материю, из которой всем рубахи пошьем вам, братва», як співає улюблена група Путіна «Любе»? У цій пісні із промовистою назвою «Не валяй дурака, Америка» є і докори, мовляв, «Екатерина, ты была не права» і заклик до Америки: «Отдавай-ка землицу Алясочку, отдавай-ка родимую взад».

Усе це симптоми того, що відбувалося з розумом росіян увесь цей час. Починаючи з пісень і фільмів (на кшталт «Брат») і завершуючи нон-стоп шоу телевізійних СССівців (Соловйов-Скабєєва-Симоньян).

Фактично спікер Держдуми запропонував американцям займати чергу. Але за ким? Українцями, литовцями, молдаванами, британцями, поляками, чи казахами? А головне – коли американцям чекати «визволителів» з огляду на те, що тільки в початковій точці свого «хрестового походу проти світового нацизму – Україні» вони за 131 день пройшли аж 117 км.  

Все того ж 6 липня, яке стало останнім днем роботи весняної сесії Держдуми, Володін запропонував депутатам провести відпустки в «Л/ДНР». На його думку, там вони «зможуть обговорити питання, пов’язані з наданням допомоги Донбасу, вирішенням проблем людей, формуванням правового поля».

Те, що через персональні санкції їх зараз мало куди пустять, залишимо поза увагою. 

Цікаво інше, ще в травні Володін накинувся на «депутатів-«прогульників, які пропускають засідання Думи через поїздки до «Л/ДНР». Сам Володін ще жодного разу там не був. На що вказав своїм читачам один з найвідвідуваніших… пропагандистських ресурсів Readovka.

Це не просто тролінг, це ще чергова ілюстрація (і їх багато) того, що «єдність» Росії виключно в «путінській банці». Поки він живий – усі павуки в ній. А коли вона розколеться, то між ними почнеться битва.

Нічого принципово нового в історії Росії не відбувається. Так було і при Катерині, яка «подарила Аляску Америці» (насправді її продав США Олександр ІІ), так залишилось і після Хрущова, який «подарував Крим Україні» (теж фейк). Придворна зграя павуків, зрештою, все зробить сама. Хоча й допомогти їм перегризти один одного зайвим не буде. І це вже розуміють скрізь: від Києва до Аляски.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду