detector.media
06.07.2022 16:35
Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку
Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку
В заяві стверджується, що «агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання законів про підтримку і захист українського книжкового ринку».

Діячі культури, письменники та видавці закликали президента Володимира Зеленського підписати законопроєкти №6287 і №7459, ухвалені Верховною Радою 19 червня. Законопроєкти покликані захистити книжковий ринок України від впливу країни-агресора та підтримати видавничу справу.

Відповідну заяву оприлюднили у соцмережах актриса театру і кіно Ірма Вітовська, письменниці Оксана Забужко, Галина Крук,  письменник Андрій Кокотюха, співачка, телеведуча, художниця Анжеліка Рудницька, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народеп  від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський. Раніше на підтримку пакету законів висловилися також відомі поети Сергій Жадан та Іван Малкович.

«Законопроєкти №6287 і №7459 відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України мають бути невідкладно підписані Президентом України. Це означатиме, що в Україну не ввозитимуться і не продаватимуться книжки російських видавництв, а з наступного року – не видаватимуться і книжки авторів – громадян держави-агресора. Це означатиме, що оригінальні твори в Україні видаватимуться будь-якими мовами, але зарубіжну літературу з 2023 року видаватимуть саме в українських перекладах. Це означатиме, що держава компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок», – ідеться у заяві.

Розробка і ухвалення цих законів стали прикладом плідної співпраці громадського суспільства, представників законодавчої й виконавчої влади, культурних індустрій в інтересах української культури і національної безпеки України, звільнення нашої країни від руйнівних російських впливів.

«Водночас агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання не менш важливих законів про підтримку і захист українського книжкового ринкуСам факт, що в такій однозначній ситуації, де з одного боку – український інтерес, національна безпека, одностайна підтримка книжкової галузі, суспільства і парламенту, а з іншого – інтереси держави-агресора і її п’ятої колони в Україні, закони досі не підписані, не може не турбувати. Жодні лобісти російських інтересів не повинні мати можливостей гальмувати набуття чинності важливими законами, тим більше – під час війни», – говориться в заяві.

Нагадаємо, законопроєкт №6287 передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і  кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Законопроєкт №7459 забороняє ввезення в Україну і продаж книжок, виданих у Росії й Білорусі, а з наступного року – також видання книжок авторства громадян держави-агресора. З 2023 року видавати в Україні і ввозити з інших країн дозволяється книжки, написані мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС та корінних народів України.

Фото: Christopher/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY