Європейські міністри культури домовилися підтримати Україну у боротьбі з пропагандою – «Радіо Свобода»

Європейські міністри культури домовилися підтримати Україну у боротьбі з пропагандою – «Радіо Свобода»

29 Червня 2022
1315
29 Червня 2022
20:20

Європейські міністри культури домовилися підтримати Україну у боротьбі з пропагандою – «Радіо Свобода»

1315
Співпраця передбачає введення санкцій щодо російських пропагандистів та телеканалів.
Європейські міністри культури домовилися підтримати Україну у боротьбі з пропагандою – «Радіо Свобода»
Європейські міністри культури домовилися підтримати Україну у боротьбі з пропагандою – «Радіо Свобода»

Дев'ять міністрів культури країн Центральної Європи домовилися спільно протидіяти російській пропаганді, повідомляє кореспондентка «Радіо Свобода».

Вісім міністрів приїхали до Львова, а один долучився до розмови онлайн, щоб підписати декларацію про культурну співпрацю і, зокрема, підтримку української культури у час війни.

Як ідеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики, ця співпраця передбачає:

  • продовження впровадження чи розширення санкцій щодо російських пропагандистів та телеканалів, які підтримують збройну агресію росії проти України;
  • фінансову підтримку українських медіа, як основного джерела новин та суспільно необхідної інформації під час війни для громадян України;
  • надання Україні телекомунікаційного обладнання, необхідного для підтримки критично важливої ​​інформаційної інфраструктури в робочому стані під час війни.

«Ми перебуваємо сьогодні і на культурному фронті, не лише фізичному, тому що Путін воює проти української ідентичності, яку представляє українська культура, мова. Нам важливо показати світові солідарність тих, хто представляє культуру в Європі, з Україною. Нам важлива допомога у медійній сфері, пропаганді, санкції проти російської культури, а також допомога у відновленні української культури і її промоція у світі», – говорить міністр культури України Олександр Ткаченко.

Міністри культури заявили, що країни, які вони представляють – а це Польща, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Словаччина, Угорщина, Румунія – підтримують українську культуру і спільно протистоятимуть і боротимуться проти російської пропаганди.

За словами міністра культури Польщі Пйотра Глинського, у Польщі наразі реалізуються чотири проєкти для допомоги українським інституціями, які наразі розміщені в його країні. Зокрема, Польща фінансує роботу трьох симфонічних оркестрів, які готуються до світового турне.

«Російські телеканали мають бути замінені, де можливо, українськими. Тут слід посилити санкції проти Росії. Маємо підтримати українську культуру. Також підписаний меморандум, який стосується фондів. Україна, Польща, Литва започаткували фонд діджиталізації української культури. Сьогодні говоримо про фонд підтримки української культури у більшому вимірі. Це допомога українським митцям у важкій ситуації життєвій, бо в Україні не можуть багато колективів функціонувати, хоча чимало інституцій повернулися до життя. Але мова про відбудову культурних закладів, знищено понад 30 театрів. Фонд проситиме кошти у заможних країн, які захочуть допомогти», – каже Глинський.

За даними Міністрества культури та інформаційної політики України, Росія від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого знищила в Україні понад 400 культурних об'єктів.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1315
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду