detector.media
13.06.2022 18:42
Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь
Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь
Уповноважений із захисту державної мови: Серед проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що  російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій.

Такий висновок Секретаріат омбудсмана зробив на основі аналізу добового етеру 15 телерадіоорганізацій, що здійснюють загальнодержавне радіомовлення. Аналызували етер за 30 травня 2022 року.

В умовах воєнного стану російськомовні пісні практично зникли з етерів українських радіостанцій, а от російська мова – ні. Встановлено, що загалом телерадіоорганізації здійснюють трансляцію музичних творів, виконаних переважно державною мовою (62 %), а також офіційними мовами ЄС.

«Ми побачили, що у відповідь на масштабне вторгнення країни-агресора на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й фактично російськомовні пісні. Із проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою. Це дійсно вражає», – сказав Кремінь.

Державна мова під час трансляції інформаційно-аналітичних та розважальних радіопередач також є домінантним комунікаційним засобом. Разом із тим були зафіксовані випадки послуговування недержавною (російською) мовою. Ці випадки траплялися під час інформування громадян про події в країні та під час трансляції розважальних передач (зокрема, ведучі або експерти під час прямих включень вдавалися до послуговування російською мовою).

Російська мова в етері була зафіксована під час поширення передач як розважального, так і інформаційно-аналітичного характеру такими телерадіоорганізаціями: АТ «НСТУ» («УКРАЇНСЬКЕ РАДІО»), АТ «НСТУ» («Радіо "Культура"»), ДП «Новий обрій» («РАДИО ПЯТНИЦА»), ТОВ «Наше радіо» («Наше радіо»).

«На жаль, маємо констатувати, що збереження режиму двомовності є характерним і для радіомовлення, що обмежує права громадян на отримання інформації українською», – наголосив Кремінь.

Мовний омбудсман нагадав, що згідно з висновком Конституційного Суду, застосування режиму двомовності в публічному просторі не відповідає конституційному статусу української мови як єдиної державної.

Це розцінюється як порушення прав громадянина України на отримання інформації державною мовою (нагадаємо, український громадянин не зобов'язаний володіти іншими мовами, окрім державної). Також режим двомовності спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад.

Нагадаємо, результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показали, що мешканці центру України на тлі масштабної російської агресії стали більш консолідованими у підтримці державної мови у сфері обслуговування, аніж мешканці заходу України.

Фото: Jordi HD/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY