detector.media
04.06.2022 11:05
Одеський драмтеатр більше не є «російським»
Одеський драмтеатр більше не є «російським»
Хлібним місцем для російської культури театр перестав бути на початку березня 2022 року. Зараз його назва стала офіційною.

З назви Одеського обласного академічного російського драматичного театру вилучили слово «російський». Таке рішення ухвалила Одеська обласна рада під час засідання тринадцятої позачергової сесії VIII скликання, що відбулася 3 червня.

Депутати підтримали проєкт рішення про зміну назви комунального підприємства «Одеській обласний академічний російський драматичний театр».

У зв’язку з воєнною агресією РФ працівники театру виступили з ініціативою відмовитися від слова «російський» у назві. Про такі ініціативу колектив драмтеатру заявив 2 березня. При цьому у театрі повідомили, що змінюють свою назву, не чекаючи нарішення міськради. 

Найстаріший театр українського Півдня засновано 1874 року. Одесити традиційно називали його «Одеським російським театром», а також «хлібним місцем», оскільки меценат Олександр Веліканов збудував театр на території колишніх хлібних складів.

Сцена Одеського театру від початку слугувала зіркам російської, української, деколи німецької, французької й італійської драми та опери. Наприкінці 19 та на початку 20 століть тут долучалися до мистецтва Сара Бернар, Марія Заньковецька, Панас Саксаганський, Марк Кропивницький.

В історії театру була і Друга світова війна, і пожежа, і кілька реконструкцій. Зрештою, до 2003-го тут проводився капітальний ремонт. Після цього колектив театру оголосив, що «бере курс на оновлення репертуару та персоналу».

2009 року Одеському російському театру було присвоєно звання академічного.

Фото: Вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY