detector.media
29.05.2022 12:51
Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»
Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»
Образи та історії у фільмі «Маріуполіс 2» передають і трагедію, яку переживає місто під час війни з росіянами, і надію на майбутнє.

Документальний фільм «Маріуполіс 2» литовського режисера Мантаса Кведаравічуса здобув «Золоте око», спеціальну нагороду журі 75-го Каннського кінофестивалю. Це найвища нагорода Канн для документалістів.

Переможцем у номінації для документалістів назвали фільм індійського кінорежисера Шаунака Сена «Все, що дихає». Стрічка роповідає про порятунок чорних зміїв у Делі. Їх винищують люди, які самі втягнуті в міжрелігійну ворожнечу.

Аґнєшка Холланд, голова цьогорічного журі Каннського фестивалю, вручила нагороду творчій групі фільму «Маріуполіс 2» з такими словами:

«Наш спеціальний приз отримує фільм, який неможливо порівняти з жодним іншим на цьому конкурсі. Дуже радикальний, мужній, художній та екзистенційний вислів – «Маріуполіс 2». Режисер Мантас Кведаравічус – один із тисяч цивільних, яких убила російська армія з початку повномасштабного вторгнення».

Вручаючи нагороду, Аґнєшка Холланд оголосила хвилину мовчання, щоб вшанувати пам'ять всіх жертв війни Росії проти України.

У складі цьогорічного журі була й українська кінорежисерка Ірина Цілик.

«Цей фільм абсолютно неможливо ні з чим порівнювати, він гостро виділявся, ніби лежав на окремій полиці; бив під дих до чорноти в очах,поділилася на фейсбуці враженнями кінематографістка. – Литовський режисер Кведаравічус приїхав до Маріуполя в березні, знімав там цивільних, жив з ними, але зрештою потрапив у полон, його катували і вбили. Кохана Мантаса змогла вивезти з Маріуполя не лише тіло свого чоловіка, а й матеріали, які він там зняв. Друзі, колеги делікатно склали докупи відзняті кадри і зробили з цього фільм. Останній фільм Мантаса».

У 2016 році вийшов документальний фільм «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічуса. У цій картині литовський режисер розповідав про те, як живе місто під час війни, яку Росія розпочала проти України у 2014 році, коли анексувала Крим та окупувала частину Луганської та Донецької областей. Свій наступний проєкт, фільм «Маріуполіс 2», Кведаравічус хотів також присвятити Маріуполю і при цьому залишитися «якомога далі від пропаганди ЗМІ та політиків».

У Маріуполі литовському документалісту вдалося відзняти матеріал для кіно. «З величезною силою та чутливістю «Маріуполіс 2» зображає життя, що триває серед бомбардувань, і відкриває образи, які передають і трагедію, і надію», – зазначає творча група фільму.

Про покази фільму «Маріуполіс 2» оргкомітет Каннського кінофестивалю зробив спеціальну розсилку.

Нагадаємо, кінорежисер Мантас Кведаравічус загинув на початку квітня у Маріуполі. Монтаж фільму реалізувала наречена кінорежисера Ганна Білоброва разом із редакторкою Дунею Сичовою, яка співпрацювала раніше із Кведаравічюсом.

Нещодавно в інтерв'ю російському бюро «Радіо Свобода» Ганна Білоброва розповіла подробиці загибелі Мантаса Кведаравічуса. 

За її словами, кінорежисера, імовірно, затримали разом з іншими людьми, коли він хотів фотографувати місто. Він мав при собі лише телефон, який потім викинув. Росіяни відпустили заарештованих, а кінорежисера затримали довше через те, що виявили у нього литовський паспорт. 

Після розстрілу тіло кінорежисера кинули на вулиці. Пізніше криміналісти виявили «багато куль навиліт», розповіла Ганна Білоброва.

Фото з фейсбук-сторінки Ірини Цілик

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY