detector.media
03.05.2022 08:17
Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF
Україна втратила дев'ять пунктів в «Індексі свободи преси» RSF
Як зазначають правозахисники, наразі журналісти в Україні перебувають у більшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли. Працівників ЗМІ часто навмисно обстрілюють російські військові, незважаючи на позначки «Преса».

Україна посіла 106-ту сходинку в щорічному «Індексі свободи преси» міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF). Торік наша країна була на 97-му місці.

У RSF зазначають, що повномасштабний військовий наступ Росії, розпочатий 24 лютого, загрожує виживанню українських ЗМІ. При цьому в інформаційній війні на тлі цього наступу Україна також перебуває на передовій протидії розширенню системи пропаганди Кремля.

RSF характеризує медіаландшафт в Україні як різноманітний, але такий, що залишається значною мірою під контролем олігархів, котрі володіють усіма національними телеканалами – за винятком Суспільного мовника – та впливають на їхню редакційну політику.

Зараз ЗМІ також перебувають під постійною загрозою з боку російських військ. На тимчасово окупованих Росією територіях українські ЗМІ блокують і замінюють кремлівською пропагандою. Російська армія свідомо атакує журналістів, ЗМІ та телекомунікаційну інфраструктуру, щоб українське населення не мало доступу до незалежних новин та інформації.

Як зазначають правозахисники, наразі журналісти в Україні перебувають у більшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли. Їх часто навмисно обстрілюють російські військові, незважаючи на позначки «Преса». 

Також RSF нагадує, що багато новинних ЗМІ ще до початку повномасштабного вторгнення були ослаблені внаслідок пандемії COVID-19: частина закрилася, а частина «вдалася до публікації упередженого, спонсорованого контенту, підживлюючи недовіру громадськості до ЗМІ».

Ілюстрація: rsf.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY