Продюсерка Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України

Продюсерка Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України

22 Квітня 2022
2264
22 Квітня 2022
14:54

Продюсерка Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України

2264
Продюсерка хоче подати до суду.
Продюсерка Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України
Продюсерка Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України

Продюсерка, засновниця продакшну «Банк ідей» Наталія Яковлева заявила, що продакшен Star Media вкрав її ідею про жінок-захисниць України «Берегині». Однак у Star Media вважають заяви Яковлевої «бажанням захопити тему, яка не може бути монополізована».

За словами Яковлевої, робота над проектом розпочалася в середині березня, його концепцію продюсерка не реєструвала, позаяк це невеликий цикл телепрограм. Проєкт готувався для польського телеканалу, назву мовника Яковлева не згадує через спірну ситуацію. 

Невдовзі робочий, узагальнений, варіант заявки проєкту, за її словами, потрапив до іншого продакшена. Цим текстом, як розповіла Наталія Яковлева, вона ділилася з героїнями історій, колегами, надсилала його до Міноборони. Також домовилася з українським телеканалом що після показу на польському телебаченні проєкт про захисниць вона безкоштовно передасть для показу в Україні. Назву центрального каналу до початку суду продюсерка просить не зазначати.

За її словами, 6 квітня на цей український канал надійшла пропозиція від Apple Tree Productions. З’ясувалося, що продакшен теж планує знімати проєкт про захисниць і також з назвою «Берегині».

Координаторка її проєкту контактувала з Apple Tree Productions і зі Star Media, щоб переконати, що це їхня ідея.

«У Star Media сказали, що не відправляли таку заявку, а Apple Tree Productions запевнили, що проєкт в них ще не готовий і роботу не розпочинали. Український телеканал другу заявку відхилив, тому конфлікт вважали вичерпаним і далі не з’ясовували. Представники Star Media в неофіційній розмові передали, що навряд чи цей проект відбудеться, бо в групі компаній немає намірів знімати проєкти про війну», – сказала Наталія Яковлева.

23 квітня, як розповіла Яковлева, вона має розпочинати зйомки для польського каналу. В неї вже визначені 10 героїнь історій та хронометраж телепрограм.

20 квітня продюсерці надіслали допис Антона Геращенка, у якому він запрошував ділитися історіями жінок для кінематографічного проєкту з назвою «Берегині» про українських військових.

Після цього Наталія Яковлева опублікувала допис, у якому звинуватила Star Media у крадіжці її ідеї. Адже і назва, і частково опис проекту, каже продюсерка, суголосні її ідеї.

Як слідує із листа Мінкультури, який колеги Яковлевої опублікували у коментарях до її допису, проєкт Apple Tree Productions є міжнародним, а продюсер продакшена Юрій Артеменко для роботи над ним має вирушити за кордон.

Пан Артеменко також є продюсером Star Media, який Наталія Яковлева підозрює у запозиченні концепції її проекту. «Я працювала там 15 років, – каже вона. – У цій компанії цікаві ідеї передають редактору. Той їх адаптовує як проєкти Star Media»

Цю ситуацію продюсерка назвала «цинічною» та пообіцяла звернутися до суду. Її продакшен «Банк ідей» поки що не такий потужний, як Star Media. Спеціалізується компанія на девелопменті серіалів, виробництві документальних фільмів та телепроєктів.

«Те, що відбулося, більше моральна проблема, – коментує Наталія Яковлева. – Але назва прописується в договорах, і це може викликати незручності в поширенні проєкту в Європі. Також про мій проєкт «Берегині» вже знають всі, хто бачив нашу заявку. Згідно нашого договору з польським продакшеном, ми робимо зараз цикл передач, з матеріалу якого пізніше монтуємо документальний фільм. Тому інший документальний фільм з такою ж назвою – це проблема».

Як розповів у коментарі «Детектору медіа» Юрій Артеменко, Apple Tree Productions дійсно готує зйомки проєкту про українських жінок. Запропонувала ідею проєкту «Берегині», за словами Артеменка, Віталія Барко, яка виступає його режисеркою та працює на телебаченні.

«Це ідея наших французьких партнерів, зокрема, режисера Оліаса Барко, який виступив режисером резонансного кліпу «Париж під бомбами»., – каже Юрій Артеменко. –  Згідно задуму, українські жінки-кінематографістки розповідають історію українських жінок в умовах війни – і у розвідці, і в тилу. Із цією ідеєю Віталія уже виступила в ефірі французького телеканалу ТВ-5». Він додав, що Star Media не має до цього проєкту жодного відношення.

Як відзначив продюсер, робоча назва проєкту «Берегині» є поширеною, адже «як ще назвати українських жінок-захисниць?».  Історії для зйомок  ще не визначені, тому Apple Tree Productions веде їх пошук у соцмережах.

«Є ідея, є умовна назва. І тут виникає звинувачення у тому, що ще не зроблено. У нас навіть ще сценарію для фільму немає. Вкрали назву «Берегині»? То так називають і інші проєкти», – коментує Юрій Артеменко.

Щодо претензій Наталії Яковлевої він сказав: «Я до цього ставлюся як до бажання захопити тему, що не може бути монополізована. Навпаки, треба якомога більше знімати про захисників України. Кожен автор нехай показує війну, як є».

«І тема, і назва «Берегині» – логічні під час війни, і в цьому немає ніякої монополії – сказав продюсер. – Зараз потрібно якомога більше знімати про війну і розповідати про наших героїнь».

Проєкт про захисниць України Apple Tree Productions перебуває на етапі розробки. Зокрема, продакшн має визначитися з жанром – альманах чи окрема історія, документальний чи ігровий фільм тощо. Назва «Берегині» теж може змінитися.

Також Юрій Артеменко відповів на питання ДМ про те, чи з’ясовуватиме він, яким чином виявилися «збіги в описах проектів», про які повідомила Наталія Яковлева.

За словами продюсера, йому складно робити висновки про тексти, порівняти які він не має можливості. «Я працюю три роки на Star Media, і можу сказати, що за цей час, навпаки, у Star Media крали ідеї інші продакшени. Будь яка творча ідея не я унікальною – все давно вже написано ще за часів Шекспіра. Все пишеться про любов і про смерть, нюанси в деталях. Про жоден випадок, що Star Media  у когось щось вкрала, мені невідомо».

ДМ спробував розшукати Віталію Барко за кордоном, звернувшись до її чоловіка, кінорежисера Оліаса Барко. З’ясувалося, що режисерка проєкту по захисниць зараз працює в Україні «і не хоче брати участь у суперечках про фільм на відповідальну тему». Натомість Барко переказав її коментарі.

«Віталія каже, що вона працює над цією темою з 27 лютого 2022 року. Коментувала для теленовин у Західної Європи та США, розповідаючи про майбутній документальний фільм про жінок-військових», – зазначив Оліас Барко. Ідея та назва стрічки 28 лютого 2022 року зареєстрована у Франції на сайті SACD. Також у команді проекту є продюсерка Анна Конік.

«Кожний має право знімати документальний фільм про українських військових – чи жінок, чи чоловіків. Кожен може виступити зі своєю точкою зору, зробивши свій власний внесок для перемоги у цій нещадній війні, яку веде Росія проти України», – підкреслила Віталія Барко. Вона закликала «зберігати холодні голови» щодо теми, «яка виходить за рамки конкуренції та наклепу».

Кінорежисерка хотіла б передати свій документальний фільм на безоплатній основі українським телеканалам, а будь-які фінансові надходження – жінкам, які постраждали під час війни проти українського народу.

Фото Наталії Яковлевої – з фейсбук-сторінки проєкту

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду