«Чужа, знімає відео». У Рівному мешканці будинку зачинили журналістку в підвалі, запідозривши диверсію (ВІДЕО)

«Чужа, знімає відео». У Рівному мешканці будинку зачинили журналістку в підвалі, запідозривши диверсію (ВІДЕО)

9 Березня 2022
24317
9 Березня 2022
19:27

«Чужа, знімає відео». У Рівному мешканці будинку зачинили журналістку в підвалі, запідозривши диверсію (ВІДЕО)

24317
Незнання людьми прав і обов’язків журналістів, нехтування законами про їхню діяльність загрожує життю і здоров’ю журналістів під час роботи. Про це Оксана Гавриш написала в детальному репортажі з місця подій.
«Чужа, знімає відео». У Рівному мешканці будинку зачинили журналістку в підвалі, запідозривши диверсію (ВІДЕО)
«Чужа, знімає відео». У Рівному мешканці будинку зачинили журналістку в підвалі, запідозривши диверсію (ВІДЕО)

Журналістка сайта «Четверта влада» Оксана Гавриш зазнала переслідування з боку мешканців будинку в Рівному. Вона шукала прихистку в підвалі після оголошення повітряної пригоди. Про це ідеться в її репортажі, опублікованому на сайті

Як зазначає журналістка, люди від початку поставилися до неї з підозрою, оскільки вона розпитувала, до якого підвалу можна спуститися.

Знайшовши укриття, кореспондентка вирішила записати відео для сайта. Це спричинило паніку серед мешканців будинку, які запідозрили в ній диверсантку. Вони зачинили Оксану Гавриш у підвалі, викликали поліцію, а тоді довго й детально намагалися встановити її особу.

Допомогла журналістці колега, яка приїхала визволяти Гавриш. Одна їй теж мало не дісталося від людей. Як зазначається в репортажі, вони поводилися емоційно й висловлювали неповагу.

Оксана Гавриш нагадує, що мала право вести зйомку згідно з частиною 4 статті 25 Закону України «Про інформацію»: «Після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин), крім випадків, передбачених законом». 

Також журналістка звертає увагу на кричущі випадки вияву людської паніки. У Рівному 38-річний чоловік із вікна своєї квартири застрелив із рушниці 28-річного і 37-річного чоловіків, які перебували у дворі його будинку. Застрелив, бо здалися підозрілими, зазначає Гавриш. Сталося це в обідню пору 4 березня 2022 року, на дев'ятий день війни з росіянами.

«Паніка перетворює пильність на параною і відбирає здоровий глузд», — пише Оксана Гавриш. Вона детально описала все, що з нею відбулося в товаристві мешканців Рівного. Ознайомитися з матеріалом і відео можна за цим посиланням.

Фото та відео: сайт «Четверта влада»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24317
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Станіслав
775 дн. тому
Мені здається, що Торбічам вже давно потрібно збагнути самим і пояснити тим, хто з ними працює. Це у мирні часи вас просто могли обілляти пивом. Зараз, у воєнний час - просто пристрелять. І глибоко до спини ч.4 ст.25, коли питання стосується життя людей.
ГАЛИНА
776 дн. тому
СЛАВА УКРАЇНІ.
Громада
776 дн. тому
Знайшли сенсацію! Підлаштували навмисне. Зробили з пильних сусідів незнати що! Звісно всім страшно,всі приглядаються до чужинців. За гарячими новинами їдьте на передові!!! Якщо вже маєте право знімати всюди!
Микола
776 дн. тому
Зараз треба питати дозволу на зйомку, люди налякані. 4 влада, маю надію, що ви будете і далі працювати у своєму дусі, бо такі матеріали це дурниці, а не журналістика.
Ніна
777 дн. тому
Люди дуже правильно діяли. Молодці! Наглість деяких "журналістів" обурює!
Олександр
777 дн. тому
Тому що не треба людей провокувати! Ці папарацці вже всіх дістали. Якщо кореспондент віконує роботу, в нього повинні бути відповідні документи. А якщо хоче "відосіки" познімати - нехай начувається! Людей попережали про можливих диверсантів та інших ворогів от вони і виявили пильність. Молодці! А кореспондентка вела себе підозріло, не місцева. Щож вона хотіла?
Володимир
777 дн. тому
Вважаю, що журналіст, перед тим як робити репортаж, має запитати у людей чи вони погоджуююьбся на це. А враховуючи ті події, що відбуваються у нашій багатостраждальній ненці-Україні, треба мати повагу до людей, тим паче, що вона висвітлюва місце, де люди намагаються зберегти своє життя. Панове журналісти - поважайте людей, які вас оточують!!!!
Володимир
777 дн. тому
Крім того, що журналістка "має право", право мають і інші громадяни України. Які, судячи із ситуації, не хотіли, щоб знімали їх, чи місце, де вони перебувають. Чи не так? До речі, журналістів не поважаю
Ioann
777 дн. тому
Молодці! Правильно зробили. Яке відношення має місце перебування людей під час повітряної тривоги до виконання журналістських обов'язків?! Включайте розум журналісти. Я журналіст із стажем понад 40 років. І жодного конфлікту з мешканцями! Посвідчення журналіста треба давати тільки "зрілим і адекватним" людям.
Запоріжжя
777 дн. тому
Ну і правильно. Ходить якась чужа жінка, фільмує, певно на телефон. Хай скаже спасибі. що держалном не почастували.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду