73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% дивляться новини, яким не довіряють — дослідження

73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% дивляться новини, яким не довіряють — дослідження

21 Січня 2022
1838
21 Січня 2022
10:52

73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% дивляться новини, яким не довіряють — дослідження

1838
Ідеальні новини в уявленні глядачів — патріотичні і продержавницькі, розгорнуті та аналітичні, а також з відфільтрованою «шкідливою» для держави інформацією.
73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% дивляться новини, яким не довіряють — дослідження
73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% дивляться новини, яким не довіряють — дослідження

73% українців хочуть бачити новини патріотичними, а 27% готові дивитись навіть ті новини, яким не довіряють. Про це свідчать результати дослідження, проведеного дослідницьким центром Суспільного у вересні-грудні 2021 року.

Загалом опитування продемонструвало, що 37% усієї інформації українці отримують із телебачення, 20% — із текстів у соціальних мережах, 17% — із відео в інтернеті (у тому числі відео телеканалів), 16% — із текстів онлайн-видань, 10% — із радіо (спілкування людей між собою не враховувалось).

При цьому тільки 37% респондентів вважають, що новини мають подавати сухі факти (63% — що ні). 66,9% опитаних вважають більш цікавими випуски, де подають менше новин, але більш глибоко та аналітично, 33,1% цікавіше, коли новин багато і вони лаконічні.

77,5% респондентів погоджуються, що в новинах мають давати продержавницьку інформацію (22,5% вважають, що ні).

55,1% опитаних згодні, що в новинах можна не давати інформацію, яка може зашкодити державі (44,9% не згодні). Але тільки 13,3% вважають, що можна брехати в новинах заради блага людей, 86,7% — що ні.

Цікаво, що 27,3% респондентів дивляться новини, яким не довіряють. У питанні довіри, згідно з опитуванням, бренд програми новин є найважливішим, а ведучі — менш важливими. 

Чого очікують глядачі від ведучих новин:

Якими вважають топові телевізійні новини глядачі:

Нагадаємо, за даними опитування щодо медіаспоживання українців, яке провела компанія «Оперативна соціологія» на замовлення Центру контент-аналізу, інтернет-ЗМІ випередили телебачення й стали основним джерелом інформації для українців — ними користуються майже 70% респондентів.

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1838
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
826 дн. тому
Новинні передачі мають бути неупередженими, чистими від політичного/партійного забарвлення. Або принаймні наближатись, прагнути цього. Але цього часто не можуть добитись навіть передові країни. Хай за приклад будуть відносно свіжі опитування глядацької думки в США, де значна частина населення саме ЗМІ звинувачує в розколі та нагнітанні. У нас же в принципі незалежних ЗМІ нема, як класу, як виду засобу донесення інформації. З іншого боку в нас хоч вибір є на рахунок того, що дивитись. "Більш патріотичними" новини можуть бути хіба що в самодержавних країнах, на кшталт Білорусі(ї) чи лаптєстану, де недержавних ЗМІ нема від слова зовсім (або ті затиснені по самі нідерланди).
Тамара
826 дн. тому
Хто "замовив" це дурне опитування? Кожен з указаних каналів керується політичними діячами. "Перший" такий же мега патріотичний як і його куратор - тони брехні і агресії. Це ненормально. Канали мають бути неприверженими якійсь одній політичній течії. Але і це ще не все. Особливо виділяється технологія шокування і залякування глядачів, ось це потрібно фільтрувати і забороняти. Хроніка хто кого згвалтував чи вбив і порізав на куски і закопав, викинув дитину з вікна - це те за що потрібно гарно штрафувати і забирати ліцензію. Бо це не правда, а технологія психічного впливу на людей, а далі як масло на хліб намазуй що хочеш. Шкода, що ніхто за цим не слідкує!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду