РНБО погодила запровадження надзвичайного стану по всій території України — Данілов

РНБО погодила запровадження надзвичайного стану по всій території України — Данілов

23 Лютого 2022
3195
23 Лютого 2022
12:07

РНБО погодила запровадження надзвичайного стану по всій території України — Данілов

3195
Рішення ще має затвердити Верховна Рада.
РНБО погодила запровадження надзвичайного стану по всій території України — Данілов
РНБО погодила запровадження надзвичайного стану по всій території України — Данілов

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження надзвичайного стану по всій території України, крім Донецької та Луганської областей. Про це повідомив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов.

Запровадження надзвичайного стану ще має затвердити Верховна Рада протягом 48 годин. Він запроваджується на 30 днів та може бути продовжений.

«В залежності від того, наскільки будуть вважати доцільним проведення речей, які виписані в законодавстві про правовий режим надзвичайного стану, обласні комісії, до яких будуть входити представники всіх оргаів державної та місцевої влади, зможуть приймати ті чи інші рішення. Що це може бути: посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Це може бути певне обмеження руху транспорту. Це може бути додатковий огляд транспорту, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб. Тобто це питання, які є превентивними для того, щоб в країні зберігався спокій, працювала економіка», — оголосив Данілов.

У Донецькій та Луганській області надзвичайний стан не запроваджується, бо «він там запроваджений доволі давно, з 2014 року», за словами секретаря РНБО, а самі регіони «знаходяться в іншій юридичній площині».

Заходи в рамках надзвичайного стану можуть посилювати чи послаблювати в залежності від ситуації. Особливо це стосується прикордонних регіонів.

«На нашому житті він (надзвичайний стан — ред.) майже ніяк не може відображатися радикально», — додав Данілов.

В складі кожного штабу, які будуть ухвалювати рішення по надзвичайному стану в регіонах, будуть військові.

Про комендантську годину наразі не йдеться, її можуть запроваджувати в певному регіоні за необхідності.

Що ж до воєнного стану, то, за словами Данілова, в разі необхідності він буде прийнятий миттєво, але наразі такого рішення немає.

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада звернулася до РНБО із пропозицією запровадити на десять років санкції проти депутатів Держдуми Росії, російських політиків та чиновників, причетних до визнання суб'єктності окупованих територій Донбасу.

21 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін під час звернення до росіян визнав «незалежність» окупованих територій Донбасу.

Після цього ватажки бойовиків Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали «договори» з Росією про дружбу та співпрацю. Пізніше Держдума Росії та Рада Федерації одноголосно схвалили ці «договори».  

Також Путін доручив Міноборони Росії офіційно ввести війська на окуповані території Донецької і Луганської області України для «підтримання миру».

Президент США Джо Байден назвав рішення Путіна «початком російського вторгнення» і оголосив про запровадження санкцій проти російського суверенного боргу, двох банків та олігархів. Також санкції запровадили ЄС, Австралія, Японія та Канада.

Фото: скріншот трансляції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3195
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду