«Брешуть по-чорному». СБУ оприлюднила аудіозаписи щодо обстрілів на сході України

«Брешуть по-чорному». СБУ оприлюднила аудіозаписи щодо обстрілів на сході України

22 Лютого 2022
2107
22 Лютого 2022
18:53

«Брешуть по-чорному». СБУ оприлюднила аудіозаписи щодо обстрілів на сході України

2107
Зафіксовані фрагменти телефонних розмов свідчать про фейкові обстріли та намагання спровокувати українських військових стріляти у відповідь.
«Брешуть по-чорному». СБУ оприлюднила аудіозаписи щодо обстрілів на сході України
«Брешуть по-чорному». СБУ оприлюднила аудіозаписи щодо обстрілів на сході України

На сайті СБУ опубліковані аудіозаписи телефонних розмов бойовиків та цивільного населення щодо обстрілів на території окупованих Донецької та Луганської областей.

Як зазначається, ці розмови зафіксували співробітники СБУ у ході контррозвідувальної роботи у Донецькій та Луганській областях. «Матеріали розсекретили і оприлюднили із дозволу слідчих СБУ, щоб показати, хто насправді відповідальний за нагнітання ситуації на сході України»йдеться в коментарі пресслужби СБУ.

У першому епізоді чоловік російською мовою оповідає про фейкові повідомлення про обстріли у селі Веселій Горі та селищі Металіст на Луганщині.

«Брешуть по-чорному, каже чоловік під час аудіозапису. –  Ну от дивися, я вчора був у Веселій Горі – там  абсолютно тихо. Я приїжджаю додому, папік слухає радіо. Луганськ передає: "Обстріляли Веселу Гору". Сьогодні телефоную хлопцям-веселогорівцям: "Що ви? Може, вночі обстріляли? "Та ні, гонево. У нас тихо абсолютно: ні сюди, ні звідси". Потім передають, вночі Металіст обстріляли. Це по радіо. Я телефоную хлопцям-металіщанам, вони мені кажуть: "Ти що, дурненький? Ніхто нас не обстрілював. Коротше, я думаю, все це спецом робиться».

Окрім аудіозапису, на сайті СБУ опублікували тези записаних розмов. Терористи і місцеві мешканці згадують про таке:

  • Між собою зізнаються, що самі влаштовують провокації та обстрілюють мирне населення;
  • обговорюють накопичення російських військ, у тому числі залучення чеченців «полку Кадирова»;
  • дивуються, що сили ЗСУ не ведуться на провокаційні обстріли бойовиків; розповідають, що самі ж бойовики влучили «в будку в Росії» (пізніше ФСБ назвала це «обстрілом прикордонного пункту РФ у Ростовській області»);
  • підтверджують, що їхні снаряди потрапили у Луганську ТЕС (унаслідок чого місто Щастя залишилося без електро-, водо- і теплопостачання) тощо. 

Нагадаємо, російські ЗМІ продовжують звинувачувати в обстрілах на Донбасі українських військових. Раніше міністр оборони, командувач ЗСУ заявляли, що Україна не має намірів здійснювати військовий наступ на окуповані частини Донеччини та Луганщини, а натомість планує повернути територію під свій контроль виключно дипломатичним шляхом.

21 лютого російські ЗМІ розповіли про «українську диверсійну групу», яка нібито спробувала перейти кордон з РФ у районі населеного пункту Мітякінська (Ростовська область). Для інсценування бою з групою Росія спалила власну бронетехніку. Після цього пропагандисти показали спалений БТР-70М, якого навіть немає на озброєнні армії України.

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2107
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду