ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС

ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС

16 Лютого 2022
1162
16 Лютого 2022
12:32

ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС

1162
Подбати про бронежилет і каску, знайти фіксера, дослухатись прохань військових не публікувати певні матеріали та пам'ятати, що стрілянина на лінії фронту – це не загострення, а щоденне життя.
ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС
ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС

Інститут масової інформації розробив рекомендації для іноземних журналістів, які планують працювати в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Це 12 пунктів, які стосуються безпеки, акредитації, пересування та знання необхідного контексту. Представникам ЗМІ поясюють, що танки, скоріш за все, знімати не вийде, а військові можуть попросити не публікувати певні матеріали. Також журналістам нагадують, що конфлікт на Донбасі не заморожений, тому стрілянина на лінії фронту – це не загострення, а частина щоденного тутешнього життя.

Отже, ІМІ рекомендує:

1. Подбати, щоб із собою були каска (шолом), бронежилет і аптечка – купити їх в Україні може бути складно. Потрібно навчитись підганяти бронежилет і каску за розміром, а також користуватись аптечкою, яку можна причепити на пояс або бронежилет. 

2. Знайти фіксера або місцевого журналіста. Не працювати з шахраями, які обіцяють за гроші «розв'язати питання з акредитацією».

3. Подати документи на акредитацію до зони бойових дій за тиждень-два до прильоту в країну. Чекати на своє посвідчення, ймовірно, доведеться кілька тижнів.

4. Знайти експерта з безпеки, який допоможе оцінити ризики, або українських колег, які тривалий час працюють на лінії фронту.

5. Вивчити контекст – з інформацією може допомогти фіксер.

6. Мати при собі достатню кількість готівки для розрахунків. 

7. Знайти водія на автівці з повним приводом, якщо потрібно їхати на позиції в поле. Авто має бути маневровим.

8. Мати на увазі, що в окопі тісно, тому потрібно зважити, чи не заважатимуть члени однієї групи одне одному під час можливого обстрілу.

9. Пам’ятати, що ця війна – не заморожений конфлікт, на лінії фронту з кулеметів та гранатометів стріляють щодня і це не свідчить про загострення.

10. Якщо військові просять не публікувати певних фото чи відео – на це є причини, в тому числі безпекові. 

11. Враховувати, що танки зняти, скоріш за все, не вийде. Техніки біля окопів немає, а бронеавто на гусеницях – найімовірніше, броньована машина піхоти, яка не є танком.

12. Бути обережними із заявами лідерів проросійських бойовиків. Транслювати їхні пресконференції в прямому ефірі – те саме, що транслювати звернення лідерів ІДІЛ.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що близько 400 іноземних журналістів подали анкети на акредитацію в зону операції Об'єднаних сил.

Медіарух, своєю чергою, виступив із заявою, що іноземні ЗМІ стикаються з великими проблемами під час отримання акредитації в зоні ООС.

Після того, як у Reuters вийшло інтерв'ю з представником проросійських терористів, міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко закликав «зважено обмірковувати», який внесок у підтримку тероризму можуть зробити такі матеріали.

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1162
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду