detector.media
16.02.2022 12:32
ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС
ІМІ розробив поради для іноземних журналістів щодо роботи в зоні ООС
Подбати про бронежилет і каску, знайти фіксера, дослухатись прохань військових не публікувати певні матеріали та пам'ятати, що стрілянина на лінії фронту – це не загострення, а щоденне життя.

Інститут масової інформації розробив рекомендації для іноземних журналістів, які планують працювати в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Це 12 пунктів, які стосуються безпеки, акредитації, пересування та знання необхідного контексту. Представникам ЗМІ поясюють, що танки, скоріш за все, знімати не вийде, а військові можуть попросити не публікувати певні матеріали. Також журналістам нагадують, що конфлікт на Донбасі не заморожений, тому стрілянина на лінії фронту – це не загострення, а частина щоденного тутешнього життя.

Отже, ІМІ рекомендує:

1. Подбати, щоб із собою були каска (шолом), бронежилет і аптечка – купити їх в Україні може бути складно. Потрібно навчитись підганяти бронежилет і каску за розміром, а також користуватись аптечкою, яку можна причепити на пояс або бронежилет. 

2. Знайти фіксера або місцевого журналіста. Не працювати з шахраями, які обіцяють за гроші «розв'язати питання з акредитацією».

3. Подати документи на акредитацію до зони бойових дій за тиждень-два до прильоту в країну. Чекати на своє посвідчення, ймовірно, доведеться кілька тижнів.

4. Знайти експерта з безпеки, який допоможе оцінити ризики, або українських колег, які тривалий час працюють на лінії фронту.

5. Вивчити контекст – з інформацією може допомогти фіксер.

6. Мати при собі достатню кількість готівки для розрахунків. 

7. Знайти водія на автівці з повним приводом, якщо потрібно їхати на позиції в поле. Авто має бути маневровим.

8. Мати на увазі, що в окопі тісно, тому потрібно зважити, чи не заважатимуть члени однієї групи одне одному під час можливого обстрілу.

9. Пам’ятати, що ця війна – не заморожений конфлікт, на лінії фронту з кулеметів та гранатометів стріляють щодня і це не свідчить про загострення.

10. Якщо військові просять не публікувати певних фото чи відео – на це є причини, в тому числі безпекові. 

11. Враховувати, що танки зняти, скоріш за все, не вийде. Техніки біля окопів немає, а бронеавто на гусеницях – найімовірніше, броньована машина піхоти, яка не є танком.

12. Бути обережними із заявами лідерів проросійських бойовиків. Транслювати їхні пресконференції в прямому ефірі – те саме, що транслювати звернення лідерів ІДІЛ.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що близько 400 іноземних журналістів подали анкети на акредитацію в зону операції Об'єднаних сил.

Медіарух, своєю чергою, виступив із заявою, що іноземні ЗМІ стикаються з великими проблемами під час отримання акредитації в зоні ООС.

Після того, як у Reuters вийшло інтерв'ю з представником проросійських терористів, міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко закликав «зважено обмірковувати», який внесок у підтримку тероризму можуть зробити такі матеріали.

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY