detector.media
09.01.2022 10:32
У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)
У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)
Під час силових операцій гинуть діти, учасники мирних зібрань, співробітники ЗМІ. Затримали 5 135 осіб.
У Казахстані 10 січня оголосили Днем ​​національної жалоби через численні людські жертви внаслідок трагічних подій у низці регіонів країни. Про це повідомляє казахське бюро «Радіо Свобода».

Водночас, зауважують журналісти, повної офіційної статистики щодо загиблих під час силових операцій немає. За даними медіа, у Казахстані гинуть діти, учасники мирних зібрань, співробітники ЗМІ

Дані МВС країни востаннє публікували 7-го січня. Тоді повідомлялося про загибель 18 силовиків і 26 громадянських осіб. Ще 748 людей, за цією інформацією, отримали поранення. В країні з 6-го січня проводиться «антитерористична операція». 

9 січня у Мінохорони здоров'я Казахстану назвали нову цифру: 164 загиблих. Кількість постраждалих, за цими даними, складає 2,3 тисячі осіб. 80 із них перебувають у тяжкому стані.

Зі свідчень очевидців і повідомлень ЗМІ складається враження, що статистика не остаточна, і трагічних смертей більше.

Поряд із мирними громадянами гинуть діти. 5 січня під час заворушень в Алмати застрелили 11-річну дитину, про це повідомили інформаційні агентства КазТАГ та «Інтерфакс». 7-го січня під час обстрілу в Алмати в авто від куль загинула 4-річна дівчинка, а її старша сестра з кульовим пораненням у легені перебуває у реанімацйному відділенні лікарні. Ці дані опублікував телеграм-канал ORDA із посиланням на Уповноважену зі справ дитини Аружан Саін.

Постріли, за повідомленнями місцевих блогерів, у ці дні чути у багатьох містах Казахстану. Найнебезпечнішою ситуація лишається в Алмати. Тут учасників мирного протесту фактично розстрілювали за периметром. Загинули в Алмати, інформує «Настоящее время», принаймні десятки людей.

Діям силовиків передували пожежі і мародерство. Місцеві журналісти припускають, що це спецоперації силовиків. Журналіст із Казахстану Аян Шаріпбаєв вказує на те, що подібні дії не є типовими для казахів. «Для нас це дуже незвично, - розповів журналіст УНІАН. - Зазвичай у нашій рідній диктатурі, якщо три людини з плакатами зберуться, їх на місці ж "крутять". А тут було не так. Мовляв, будь ласка, ламайте, зносьте спочатку мерію, далі - прокуратуру, потім офіс правлячої партії. Створюється враження, що все було зроблено для того, щоб виставити протестувальників дикунами».

Щодо цих дій у офіційних повідомленнях у Казахстані вживаються поняття «терористи», «Інтерфакстерористичні операції».

Тим часом кількість військової техніки у країні наростає. Країни, що входять до об'єднання ОДКБ, продовжують нарощувати «миротворчі сили» з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану та Таджикистану.

Кількість затриманих на протестах людей у Казахстані зросла до 5135, повідомляє МВС країни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY