Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа

Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа

10 Грудня 2021
1081
10 Грудня 2021
14:21

Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа

1081
Захист Ассанжа найближчим часом оскаржить рішення суду.
Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа
Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа

У п’ятницю, 10 грудня, Високий суд в Лондоні дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. У Сполучених Штатах Ассанжу загрожує довічне ув'язнення.

Очікується, що захист Ассанжа найближчим часом подасть апеляцію на рішення суду. Якщо Ассанж не зможе відстрочити екстрадицію, то у США він може опинитися вже за кілька тижнів.

У 2021 році суд нижчої інстанції відхилив американський запит про екстрадицію Ассанжа до Сполучених Штатів. Однак Вашингтон оскаржив це рішення. 

Джуліан Ассанж – австралійський журналіст і засновник сайту WikiLeaks, де публікувалося секретне дипломатичне листування та інші секретні матеріали, які, зокрема, свідчили про корупцію у вищих ешелонах влади різних держав.  

Міністерство юстиції США звинувачує засновника WikiLeaks в змові з аналітиком розвідки США Челсі Меннінг з метою злому секретного урядового комп'ютера та отримання важливих для нацбезпеки країни даних. У США Ассанжу загрожує до 175 років вʼязниці. Велика Британія відмовлялася екстрадувати Ассанжа до Сполучених Штатів через його нестабільний психічний стан.    

Ассанж утримується у в'язниці суворого режиму Белмарш у Лондоні через порушення умов звільнення під заставу. До цього він сім років переховувався у посольстві Еквадору в Лондоні. 

У грудні 2018 року Еквадор спробував призначити Ассанжа членом дипломатичної місії країни у Великій Британії та Росії, що могло б стати захистом для нього та дало б змогу залишити посольство. Однак Британія відхилила запит про призначення Ассанжа до дипмісії. У 2019 році Ассаннж був позбавлений права на політичний притулок в Еквадорі та був затриманий британськими правоохоронцями. 

У поліції Лондона повідомили, що Ассанжа затримали за ордером, виданим Вестмінстерським магістратним судом у 2012 році за відмову з'явитися до суду у справі про сексуальні домагання, яка була порушена проти нього у Швеції. Пізніше шведські правоохоронці закрили цю справу.

Архівне фото: Andy Thornley/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду