detector.media
10.12.2021 14:21
Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа
Британський суд дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Ассанжа
Захист Ассанжа найближчим часом оскаржить рішення суду.

У п’ятницю, 10 грудня, Високий суд в Лондоні дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. У Сполучених Штатах Ассанжу загрожує довічне ув'язнення.

Очікується, що захист Ассанжа найближчим часом подасть апеляцію на рішення суду. Якщо Ассанж не зможе відстрочити екстрадицію, то у США він може опинитися вже за кілька тижнів.

У 2021 році суд нижчої інстанції відхилив американський запит про екстрадицію Ассанжа до Сполучених Штатів. Однак Вашингтон оскаржив це рішення. 

Джуліан Ассанж – австралійський журналіст і засновник сайту WikiLeaks, де публікувалося секретне дипломатичне листування та інші секретні матеріали, які, зокрема, свідчили про корупцію у вищих ешелонах влади різних держав.  

Міністерство юстиції США звинувачує засновника WikiLeaks в змові з аналітиком розвідки США Челсі Меннінг з метою злому секретного урядового комп'ютера та отримання важливих для нацбезпеки країни даних. У США Ассанжу загрожує до 175 років вʼязниці. Велика Британія відмовлялася екстрадувати Ассанжа до Сполучених Штатів через його нестабільний психічний стан.    

Ассанж утримується у в'язниці суворого режиму Белмарш у Лондоні через порушення умов звільнення під заставу. До цього він сім років переховувався у посольстві Еквадору в Лондоні. 

У грудні 2018 року Еквадор спробував призначити Ассанжа членом дипломатичної місії країни у Великій Британії та Росії, що могло б стати захистом для нього та дало б змогу залишити посольство. Однак Британія відхилила запит про призначення Ассанжа до дипмісії. У 2019 році Ассаннж був позбавлений права на політичний притулок в Еквадорі та був затриманий британськими правоохоронцями. 

У поліції Лондона повідомили, що Ассанжа затримали за ордером, виданим Вестмінстерським магістратним судом у 2012 році за відмову з'явитися до суду у справі про сексуальні домагання, яка була порушена проти нього у Швеції. Пізніше шведські правоохоронці закрили цю справу.

Архівне фото: Andy Thornley/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY