Народні депутати пропонують передати іномовлення МЗС і створити на каналі наглядову раду

Народні депутати пропонують передати іномовлення МЗС і створити на каналі наглядову раду

9 Грудня 2021
2772
9 Грудня 2021
18:14

Народні депутати пропонують передати іномовлення МЗС і створити на каналі наглядову раду

2772
На думку авторів відповідного законопроєкту, у 2020 році до Закону України «Про систему іномовлення України» було внесено низку змін, завдяки яким була спотворена суть іномовлення.
Народні депутати пропонують передати іномовлення МЗС і створити на каналі наглядову раду
Народні депутати пропонують передати іномовлення МЗС і створити на каналі наглядову раду

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6407 про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» щодо гарантування незалежності іномовлення. Авторами проєкту є народні депутати з фракції «Європейська солідарність» Вікторія Сюмар, Ірина Геращенко та Артур Герасимов.

Автори проєкту пропонують перепідпорядкувати іномовлення Міністерству закордонних справ як органу, уповноваженому забезпечувати сприяння утвердженню міжнародного авторитету України, піднесенню у світі її іміджу як надійного і передбачуваного партнера.

Також цим проєктом хочуть встановити додаткові гарантії невтручання до редакційної політики суб’єктів іномовлення представників української влади та унеможливити використання каналів іномовлення задля повернення до державного мовлення в Україні всупереч міжнародним стандартам.

Зокрема частину сьому статті 2 пропонують викласти у такій редакції: «З метою забезпечення дотримання принципів свободи слова та міжнародних стандартів інформаційної діяльності суб’єктами державного іномовлення Уповноважений орган утворює Наглядову раду з представників громадських об’єднань та асоціацій, що діють у сфері журналістики, у правозахисній сфері та у сфері реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Порядок утворення, засади діяльності та повноваження Наглядової ради визначаються Статутом МПІУ».

А норму про те, що наглядова рада МПІУ затверджується Кабінетом міністрів за поданням Уповноваженого органу, пропонується вилучити. Статтю п’яту Закону, де йдеться про заборону втручатися у діяльність МПІУ з метою встановлення цензури, до переліку суб’єктів та осіб (державні органи, органи місцевого самоврядування та ін.) пропонують додати і Президента України та створені ним допоміжні координаційні органи.

Також стаття сьома Закону доповнюється новим абзацом: «У загальному обсязі мовлення МПІУ не менше 50 відсотків мають становити програми, вироблені англійською мовою. Частка програм, вироблених державною мовою держави-агресора, не може перевищувати 10 відсотків загального мовлення МПІУ».

Крім того, автори проєкту вважають, що кошти, отримані для фінансування суб’єктів державного іномовлення, не можуть бути використані для реклами діяльності МПІУ на території України. І ще пропонують додати до статті 11 норму про те, що розміщення політичної реклами та передвиборчої агітації у будь-якій формі на каналах мовлення МПІУ, зокрема прихованої, а також соціальної реклами, що розміщується за кошти державного бюджету, забороняється.

У січні 2021 року Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження, яким передав Мультимедійну платформу іномовлення України в управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. До складу Мультимедійної платформи іномовлення входить, зокрема, канал «Дом», який своїм завданням декларує інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду