UATV про заборону мовлення у Білорусі: Режим Лукашенка посилює цензуру

UATV про заборону мовлення у Білорусі: Режим Лукашенка посилює цензуру

6 Липня 2021
1224

UATV про заборону мовлення у Білорусі: Режим Лукашенка посилює цензуру

1224
UATV: Ми не відступимо від ідеї відкрити корпункт в Мінську та продовжимо нарощувати можливості для розширення ефірного покриття у Білорусі.
UATV про заборону мовлення у Білорусі: Режим Лукашенка посилює цензуру
UATV про заборону мовлення у Білорусі: Режим Лукашенка посилює цензуру

UATV прокоментував заборону мовлення на території Білорусі каналу UATV через нібито «не заявлену при отриманні дозволів рекламу».

Зокрема, UATV акцентував увагу на недостовірності заяви Мінінформу Білорусі, адже канал не має рекламних блоків або інших видів рекламних повідомлень в етері.

«Обидва канали отримують контент з єдиного ньюзруму, що керується статутом ДП “МПІУ” та Кодексом журналістської етики. Повязуємо заборону мовлення українського телеканалу UA з намаганням режиму Олександра Лукашенка підсилити цензуру в Білорусі, заборонити власним громадянам дізнаватись новини російською мовою з України. На жаль, боротьба з журналістами, переслідування медіа та опозиції – це реалії сьогоднішньої Білорусі», говориться у заяві.

Разом із тим, журналістський колектив каналів UA та «Дом» продовжуть працювати  для аудиторій в Білорусі в форматі українського іномовлення.

«Ми не відступимо від ідеї відкрити власний корпункт в Мінську та продовжимо нарощувати можливості для розширення ефірного покриття території Білорусі. Для нас, як для редакції, важливо зберегти контакт із білоруською аудиторією. Ми збільшуємо кількість контенту про ситуацію в Білорусі. Заборона мовлення, яку оголосив режим Лукашенка, навряд чи вплине на доступність нашого контенту – ми бачимо зростаючу кількість запитів саме з території Білорусі як на сайт, так і на наші YouTube-канали… Особливий сплеск активності глядачів ми спостерігали торік – в моменти протестів в Мінську та інших містах після президентських виборів. Сюжети про мирні протести в республіці, затримання активістів, зникнення людей дивилися сотні тисяч людей в YouTube та Facebook», – говориться у заяві.

Генеральна директорка ДП «Мультимедійна платформа України» Юлія Островська заявила, що канал залишатиметься «поруч зі своєю аудиторією», продовжуючи мовити через супутник Hotbird 13, на сайті телеканалу UA доступна онлайнтрансляція, також контент можна знайти в YouTube.

6 липня Мінінформ Білорусі заборонив трансляцію на території країни двох українських телеканалів – UATV і Kvartal TV.

Підставою для ухвалення рішення стало нібито «порушення чинного законодавства в частині, що стосується спеціалізацій іноземних ЗМІ». В етері телеканалів начебто «виявили не заявлену при отриманні дозволів рекламу».

UA – російськомовний канал державного іномовлення України, який мовить для широкої іноземної аудиторії та «покликаний доносити усьому світові об’єктивну, актуальну та цікаву інформацію з України і про Україну з перших вуст». Через супутник телеканал UA охоплює майже 60 країн. Країни, в яких канал мовить через кабельних операторів: Азербайджан, Болгарія, Грузія, Ізраїль, Канада, США, Німеччина, Латвія, Молдова, Польща.

10 червня 2021 року Нацрада з питань телебачення та радіомовлення виключила державний канал «Білорусь 24» зі списку дозволених для трансляції на території України.

Нацрада проводила постійний моніторинг каналу і останнім часом регулятор зафіксував серед учасників ефірів каналу присутність осіб, які становлять загрозу для безпеки України та інші порушення.  

Міністерство інформації Білорусі назвало рішення Нацради про заборону ретрансляції каналу «Білорусь 24» «безпідставним недружнім жестом української влади».

Ілюстрація: Мультимедійна платформа іномовлення України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду