Резніков припустив, що Росія буде готова до ескалації в кінці січня 2022 року

Резніков припустив, що Росія буде готова до ескалації в кінці січня 2022 року

3 Грудня 2021
2305
3 Грудня 2021
11:41

Резніков припустив, що Росія буде готова до ескалації в кінці січня 2022 року

2305
Олексій Резніков: «Наголошую, ескалація є вірогідним сценарієм, але не обов’язковим».
Резніков припустив, що Росія буде готова до ескалації в кінці січня 2022 року
Резніков припустив, що Росія буде готова до ескалації в кінці січня 2022 року

Міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що Росія може досягнути найбільшої готовності для ескалації агресії проти України наприкінці січня 2022 року.

Під час виступу у Верховній Раді в межах години запитань до уряду Резніков зауважив, що бачення ситуації українського військового командування співпадає з оцінками іноземних партнерів.

«Наша розвідка аналізує усі сценарії, включно з найгіршим. Вона відзначає, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. Найбільш вірогідним часом досягнення готовності для ескалації буде кінець січня. Наголошую, ескалація є вірогідними сценарієм, але не обов’язковим, і наше завдання відвернути його. Чим краще ми спрацюємо самі разом з нашими партнерами, тим меншою буде загроза ескалації. Спосіб – зробити ціну можливої ескалації неприйнятною для агресора», – цитує Резнікова «Радіо Свобода».

За даними Міністерства оборони, навколо України та в окупованому Криму на постійній основі розташовані 33 батальйонно-тактичні групи, ще вісім перекинули на півострів.

«Сумарна кількість військ на території Росії та на тимчасово окупованих територіях, які можуть бути залучені для ескалації, сьогодні оцінюються в 94,3 тисячі осіб. У Росії стартував зимовий навчальний період, противник вже почав навчання поблизу України, активізував свою розвідку, перевіряє зв’язок та здійснює заходи з маскування. Протягом минулого тижня відбулося посилення танками та бронетехнікою угруповань у Брянській та Смоленській областях», – додав Резніков.

Міністр оборони припустив, що Росія потенційно може збільшити присутність кораблів у Чорному морі до дев’яти, не рахуючи катерів, таким чином отримавши можливість одночасно перекидати до 3 тисяч військових та 250 одиниць бойової броньованої техніки. Водночас він зазначив, що українські військові «зміцнюють напрями за найбільшими ризиками».

Читайте також: 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

Секретар РНБО Олексій Данілов назвав тоді публікації The Washington Post та Politico щодо стягування військ РФ «свідомою дезінформацією всього суспільства».

10 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України. Де-факто президент визнав стягування російських військ до кордонів України.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив думку, що рішення про вторгнення російських військ до України лежить у Кремлі «на столі». Однак зараз немає свідчень, що воно остаточно ухвалене Москвою.

Однак секретар РНБО Данілов не бачить загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну в січні.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2305
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду