Лукашенко включився у інформаційну спецоперацію із залякування Заходу

Лукашенко включився у інформаційну спецоперацію із залякування Заходу

29 Листопада 2021
3763
29 Листопада 2021
17:18

Лукашенко включився у інформаційну спецоперацію із залякування Заходу

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
3763
У своїй промові сьогодні Лукашенко фактично заявив, що білоруські збройні сили візьмуть безпосередню участь у воєнній ескалації Росії проти України.
Лукашенко включився у інформаційну спецоперацію із залякування Заходу
Лукашенко включився у інформаційну спецоперацію із залякування Заходу

29 листопада у центрі стратегічного управління Міністерства оборони Білорусі Олександр Лукашенко провів нараду з питань військової безпеки. Впродовж свого емоційного спічу Лукашенко озвучив наративи, які були підхоплені та розповсюджуються білоруськими та російськими медіа і блогерами:

  • на польсько-білоруському кордоні білоруським прикордонникам «підкинули» тіло буцімто забитого до смерті мігранта, якого могли вбити на території Польщі, а труп перенести через кордон на територію Білорусі, оскільки нібито є сліди переміщення через кордон;
  • Білорусь візьме участь у бойових діях на боці Росії, в тому числі на Донбасі. Так само, як і в інших геополітичних процесах в чорноморському басейні і країнах Балтії;
  • західні держави є «ворогами» Білорусі, оскільки здійснюють «обльоти навколо Калінінградської області літаками-розвідниками» та проводять на території суміжних з Білоруссю державах військові заходи — зокрема нібито «будують рокадні дороги»;
  • Олександр Лукашенко вірить словам міністра оборони Росії Сергія Шойгу, що західні держави «тренують бомбардування» російської території та «відпрацьовують ядерний удар по Росії»;
  • Захід вигадав фейк про плани Росії напасти на Україну, який був днями заперечений головорю Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним, бо західні держави не навели переконливих аргументів;
  • Сполучені Штати Америки разом зі своїми партнерами —  Великою Британією, яка вийшла з Євросоюзу, та Польщею, яка має натягнуті відносини з Брюсселем, — планують розвал Європейського Союзу, бо нібито валюта євро є конкурентом долару.

Лукашенко поставив завдання підтримувати готовність «удь-якої миті відреагувати на загрозу» перед керівниками Міністерства внутрішніх справ, Державного прикордонного комітету, Комітету державної безпеки та інших силових структур. 

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін наголосив, що країни-члени НАТО нібито нарощують наступальний потенціал збройних сил поблизу кордонів Білорусі та «істотно змінюють баланс сил» у регіоні. Так, за словами Хреніна, у Польщі формується вісімнадцята механізована дивізія та бригада територіальної оборони, частково «у безпосередній близькості від білоруського державного кордону». За словами білоруського міністра, закупаються танки «Абрамс», зенітно-ракетні комплекси Patriot, РСЗВ Himars, літаки F-35 з крилатими ракетами.

Таким чином, з огляду на проведену Лукашенком нараду, можна зробити два ключові висновки щодо глобальних аспектів геополітичної ситуації, що склалася в регіоні.

По-перше, ще раз констатувати, що Олександр Лукашенко є абсолютною маріонеткою в руках Кремля та проводить відповідну політику щодо країн Євросоюзу, Британії та США виключно в контексті виконання завдань Кремля. А саме нарощує напругу розв’язання великої війни як засобу залякування західних політиків для досягнення конкретних цілей Кремля: 1) легітимізації самого Олександра Лукашенка як президента Білорусі, обрання якого не було визнано західними країнами; 2) примус лідерів західних держав до перемовин із Володимиром Путіним, аби той міг досягти своїх цілей.

По-друге, версія, описана мною у попередній статті щодо стратегії Володимира Путіна переконати Джо Байдена у безперспективності боротьби за Україну, знаходить свої підтвердження. Оскільки у своїй промові сьогодні на нараді Лукашенко фактично заявив, що білоруські збройні сили візьмуть безпосередню участь у воєнній ескалації проти України. А, отже, він фактично погрожує Євросоюзу масштабною війною, підтверджуючи і посилюючи наратив Путіна.

Таким чином, головною метою і Лукашенка, і Путіна є зміна статус-кво, примушення західних держав погодитися з конфедералізацією України та дозволити Путіну здійснювати свої задуми проти київської влади без жодних загроз із боку міжнародної спільноти. Так, наприклад, у разі інспірування так званого «державного перевороту» в Україні Володимир Путін зможе заявити про бажання надіслати російських миротворців «для захисту російськомовного населення». А західні держави в таких умовах, під загрозою широкомасштабної війни, будуть змушені погодитися з цим та надати Путіну «мовчазний мандат» на силові дії проти України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3763
Читайте також
11.10.2021 16:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 799
30.09.2021 11:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 541
09.08.2021 17:09
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 524
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду