78% українців вважають українську мову рідною – опитування

78% українців вважають українську мову рідною – опитування

9 Листопада 2021
3056
9 Листопада 2021
12:59

78% українців вважають українську мову рідною – опитування

3056
Молодь частіше схильна вважати рідною мовою українську.
78% українців вважають українську мову рідною – опитування
78% українців вважають українську мову рідною – опитування

В Україні більшість громадян вважають українську мову рідною і підтримують мовний закон. Про це свідчать результати опитування фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», проведеного спільно із Центром Разумкова.

Зокрема, 78,3% громадян вважають рідною українську мову, а 18% – російську.

Найбільший відсоток тих, хто відзначає українську мову рідною, – у західних і центральних областях України.

У південному регіоні назвали рідною українську 55,6% респондентів, майже 41% – російську. На сході рідною вважають українську майже 59%, а 34,2% – російську.

Серед молоді віком 18–29 років українську вважають рідною 83%, а серед найстаршої групи (респонденти, яким за 60) – 74%.

Згідно з опитуванням, 55% респондентів підтримують норму «мовного закону» про обслуговування українською мовою при збереженні можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання.

21% таку норму не підтримує, 18% респондентів заявили, що ім байдуже. Найбільше тих, хто підтримує обов’язкове обслуговування державною мовою, у західному і центральному регіонах – 74% і 62% (не підтримують 11% та 14% відповідно).

На півдні та сході України приблизно однакові частки тих, хто підтримує та не підтримує цю норму закону: на півдні 33% підтримують, а 37% – ні, на сході 38% підтримують, а майже 33% – ні. В обох цих регіонах також близько 30% тих, хто не визначився зі своїм ставленням або для кого це байдуже.

Загальнонаціональне опитування проводилось з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованого Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загалом опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Похибка не перевищує 2,3%.

Фото: Olga Strachna/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3056
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду