Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного: «Впровадження політики гендерної рівності відбувається з гумором»

Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного: «Впровадження політики гендерної рівності відбувається з гумором»

29 Жовтня 2021
1871
29 Жовтня 2021
11:36

Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного: «Впровадження політики гендерної рівності відбувається з гумором»

1871
На думку Ангеліни Карякіної, для того, щоби журналісти в редакціях розуміли висвітлення тем, що стосуються прав жінок, редактори мають пояснювати, що фемінізм це не ідеологія, а питання досягнення гендерної рівності прописане в Конституції.
Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного: «Впровадження політики гендерної рівності відбувається з гумором»
Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного: «Впровадження політики гендерної рівності відбувається з гумором»

Генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного Ангеліна Карякіна  під час конгресу MediaForShe розповіла, що впровадження політики гендерної рівності в редакціях Суспільного проходить з гумором та сарказмом, а інколи автори, які підіймають тему прав жінок у своїх сюжетах, стикаються із хейтом та нерозумінням глядачів.

«Дуже сильно важить позиція редакторів у багатьох питаннях. Це стосується не лише гендерного балансу, а й світогляду і поглядів на життя. Мій досвід є особливим, бо я останні 7-8 років працюю у незалежних ЗМІ, які мають суспільну місію та громадську позицію. У тих ЗМІ, в яких я працювала, і зараз на Суспільному, нас сама місія спонукає до проактиних кроків, до думок про те, що ми можемо покращити в контексті досягнення прав жінок. Для нас питання гендерного балансу — це не броколі, це те, чим ми живемо, — сказала Ангеліна Карякіна. — Й через це ми стикаємося з непопулярністю, з хейтом».

Вона додала, що дуже важливо в ті моменти, коли формується команда, проговорити з журналістами все, що може відбутися з ними після виходу матеріалів на тригерні теми. «Треба розповідати, що на них може сипатися у коментарях, що будуть ображати, будуть коментувати зовнішній вигляд. Це, на жаль, реальність. Потрібно прожити якийсь момент формування аудиторії. Треба розуміти, що після хейту не варто йти з професії, закривати сторінки в соцмережах і піддаватися тиску. Я знаю, що дуже багато редакцій через це відмовляються від таких тем, що стосуються гендерної рівності чи прав ЛГБТ спільноти. Але останні соціологічні опитування говорять про те, що українці набагато толерантніші, ніж нам здається в наших бульбашках. Я про це не втомлююся говорити. Насправді українці в різних регіонах спокійніше ставляться до багатьох тем, ніж нам здається читаючи коменти під нашими матеріалами», — каже Ангеліна Карякіна.

На її думку, також потрібно говорити з редакцією про те, що фемінізм — це не ідеологія. «Складно іноді журналістам пояснити, що досягнення гендерної рівності прописане в українській Конституції. Тобто це не погляд на проблему, а проблема, яку нам потрібно вирішувати. А відповідальна, соціальна журналістика — це непросто, але необхідно», — додала продюсерка.

Модераторка панелі «Відповідальність без упереджень», шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова додала про відповідальність за сексизм й під час створення розважального контенту, а не лише суспільно-політичних програм та новин. «Ось тут сидить Олександр Богуцький. І я сподіваюся, що Дизель шоу буде все ж менш секситським у наступних своїх випусках. Треба вже мати їм чуйку, а керівництву каналу треба більш відповідально приймати їхній продукт. Бо справді більше сексизму на телебаченні зустрічається не політичних програмах, а саме в розважальному контенті. І це стосується не лише Дизель шоу, а й Кварталу. В мене інколи відвисає щелепа, коли я бачу щось надміру сексистське в 21 столітті», — сказала Наталія Лигачова.

Нагадаємо, ООН Жінки в Україні з 2018-го року проводить щорічний HeForShe Congress, який стосується теми гендерної рівності та недискримінації. Цього року HeForShe Congress трансформувався у MediaForShe Congress, під час якого різні гравці медіаіндустрії обговорили свої можливості у боротьбі за гендерну рівність та відповідальність у зміні підходів до репрезентації жінок та створенні недискримінаційного контенту.

MediaForShe Congress об’єднав 15 українських медіа та виробників контенту для обговорення ролі медіа у просуваннях питань гендерної рівності. 18 спікерів та спікерок виступили у трьох панельних дискусіях, присвячених змінам підходів до представлення жінок у медіа та створенню недискримінаційного контенту. Захід відвідало більше 80 гостей зі сфери медіа, а більше 18 тисяч глядачів долучились до онлайн трансляції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду