Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором (ФОТО)

Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором (ФОТО)

19 Серпня 2021
3817
19 Серпня 2021
19:12

Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором (ФОТО)

3817
До СБУ звернувся директор галереї. На його думку, інсталяція могла образити когось.
Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором (ФОТО)
Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором (ФОТО)

Чернівецького художника Івана Салевича викликали до СБУ через інсталяцію «Хохли».

Спецслужбісти, за словами художника, понад 2 години переконували його, що роботу потрібно зняти, оскільки у ній використані елементи російського прапора, пише «Суспільне».

На інсталяції зображені люди, які стоять на колінах у вишиванках й з російськими прапорами замість очей. Так автор хотів показати, що «велика частина українців не визначилася зі своєю національною ідентичністю» та досі «дивиться у бік Росії».

До СБУ звернувся директор галереї, де експонується виставка до Дня Незалежності, частиною якої є «Хохли». На його думку, вона могла образити людей, тому вирішив «поставити її на гальма».

«Дві з половиною години я був вимушений перед трьома співробітниками СБУ до хрипоти в голосі відстоювати своє право на свободу творчості. Ця ситуація – абсолютна копія радянських часів. Таким чином у радянський період пресували митців», – розповів він. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Суспільне Новини (@suspilne.news)

Зрештою художник до своєї роботи прикріпить текстове пояснення, що він мав на увазі, аби у громадян та громадянок України не було двоякого ставлення до смислу роботи. 

Окрім того, після допиту в СБУ до цієї ситуації під'єдналася Юлія Сафтенко, начальниця управління культури Чернівецької міської ради, у коментарі «Еспресо.Захід» розповів художник.

«У вівторок вона зателефонувала до голови Чернівецької обласної організації Національної спілки художників України, щоб він зняв з експозиції мою роботу. Натомість він відповів, що цього не робитиме, адже залишити інсталяцію було колегіальним рішенням виставкової комісії. Згодом вона змінила свою позицію, і навіть говорила мені, що моя робота потужна. Також у мене вже була розмова з Ігорем Сорокоумовим, директором галереї "Вернісаж", який поскаржився в СБУ. Вона була не з приємних. Я запитав його: які національні почуття ображає моя робота? На що він відповів, що як директор галереї був зобов'язаний подзвонити», – розповів він. 

Нагадаємо, що нещодавно помер український художник Олександр Ройтбурд. Помер після важкої хвороби 8 серпняПрощання з ним відбувалось 11 серпня з 10:00 до 12:00 у дворі Одеського художнього музею.

22 липня художник-карикатурист Олег Смаль повідомив, що з виставки його робіт у бібліотеці імені Лесі Українки організаторами була вилучена карикатура на президента Зеленського.

Бібліотека імені Лесі Українки після розголосу у ЗМІ повернула карикатуру до зали, де демонструється добірка робіт автора.

Адміністрація бібліотеки «тішиться, що карикатура Олега Смаля на Володимира Зеленського викликала бурхливу реакцію громадськості та медіа».

Фото: «Суспільне»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3817
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду