Парфумерія та мистецтво: як відомий художник опанував нове ремесло

5 Травня 2021
1393
5 Травня 2021
11:16

Парфумерія та мистецтво: як відомий художник опанував нове ремесло

1393
Парфумерія та мистецтво: як відомий художник опанував нове ремесло

«З усіх п’яти почуттів саме нюх, безперечно, найкраще передає відчуття безсмертя», — Сальвадор Далі

Шанований художник, неперевершений геній і знакова фігура сюрреалізму, Сальвадор Далі займає чільне місце в історії сучасного мистецтва ХХ століття. Ексцентричний до межі, схильний до провокацій і непередбачуваності, він був першим серед відомих художників-іконоборців і авангардистів.

Серед творінь Далі такі екстравагантні винаходи як накладні нігті з крихітними дзеркалами, пружні туфлі та накладні деталі одягу для жінок, покликані підкреслювати форми. Маестро тонко відчував еротичну естетику та захоплювався жіночою красою. Його картини часто з’являлися на сторінках популярних жіночих журналів, а 1946 року «Різдво» прикрасило обкладинку Vogue.

Чи могла настільки спритна, талановита й витончена людина пройти повз парфумерний світ? За прикладом картин він вважав аромати таким же витвором мистецтва, який здатний окриляти й надихати. Залишивши нам величезну спадщину з малюнків, інсталяцій, предметів одягу та інтер’єру, Сальвадор Далі разом зі своїми полотнами став джерелом натхнення для створення ольфакторних колекцій, де кожен елемент наповнений символізмом і сенсом. На https://eva.ua/ ідеї творців ароматів вражають уяву — від тонких чуттєвих нот до дизайнів флаконів.

Вічне кохання як провідник у парфумерію

Сальвадор Далі почав працювати над першим ароматом разом з дружиною Галою незадовго до її смерті. У 1981 році під час написання картини «Явлення обличчя Афродіти Кнідської на тлі пейзажу» художник вигадав дизайн для майбутньої композиції, яку присвятив почилій 1982 року дружині — моделі, музі та коханій жінці всього життя.

Парфуми Dali Parfum (1983) стали для майстра «найпрекраснішим посланником» щасливих моментів і спогадів про дружину. У «серці» аромату квітне троянда — улюблена нота Гали в парфумерії. Жіночі риси, зокрема губи, нескінченно надихали Далі, що він і висловив в оформленні «первістка»: флакон повторює форми губ і носа Афродіти Кнідської — двох символічних елементів, які в розумінні творця представляють усі п’ять відомих почуттів і прославляють мрії, пристрасть і вічне кохання.

Перша партія парфумів, розлита в унікальні кришталеві флакони, вийшла обмеженим тиражем — 5000 екземплярів. Охочих заплатити за дивину 20000 франків виявилося набагато більше, ніж доступних до продажу упаковок. Dali Parfum — єдиний аромат і останній витвір мистецтва, над яким працював безпосередньо сюрреаліст. Після смерті дружини Сальвадор Далі сам морально загинув і до кінця життя (1989) більше нічого не створював.

Сьогодні, коли шедеври Сальвадора можна спостерігати тільки в музеях історії, галереях або на елітарних аукціонах, доторкнутися до генія легендарного іспанця дає можливість послідовник сюрреалізму Далі Жан-П’єр Гриворі — засновник бренду Salvador Dali. Думка про випуск неординарної парфумерії в межах концепції «парфуми — витвір мистецтва» прийшла до Гриворі на момент завершення творчої кар’єри художника. Частково місію можна вважати благородною: Сальвадор уже не міг творити, але хотів, щоб його неповторні ідеї продовжували жити.

«Різдво»: між парфумерією та високою модою

Картина розділена на дві симетричні половини, які завдяки стереоскопічному ефекту зображують жіноче обличчя. Центральні елементи — колони у вигляді витончених пар губ і носа. Улюблениця модного світу неодноразово потрапляла на сторінки Vogue та Harper’s Bazaar. Сам Сальвадор Далі, пристрасно захоплений високою модою як ще однією формою мистецтва, співпрацював з престижними модельєрами Крістіаном Діором і Коко Шанель.

Полотно надихнуло фахівців бренду на створення скульптурних флаконів, що відтворюють величну форму символічних колон. Головні фігури «Різдва» стали референсом для оформлення ароматів Dalissime, Dalilight і Dalimania. Фрагменти картини використовували для зображень на упаковках і в рекламних кампаніях.

«Король-Сонце» — данина пам’яті Людовику XIV

Картина названа прізвищем Людовика XIV — короля Франції, який доклав чимало зусиль для процвітання своєї країни. Сальвадор Далі захоплювався його витонченим смаком в розумінні мистецтва та асоціював себе з Людовіком: як мінімум, художник носив такі ж тонкі вуса, практично ніколи не розлучався зі своєю тростиною ті так само цінував розкіш.

У 1945 році маестро закінчив роботу над «Королем-Сонцем». Парфумери Salvador Dali почерпнули натхнення в оригінальному баченні величі французького монарха та подарували світу композиції Le Roy Soleil і Black Sun.

«Рубінові губи» — дорогоцінний спадок Далі

Брошка «Рубінові губи» — унікальне творіння маестро, зібране з рубінів і перлів. Далі позначив прикрасу вищим символом жіночності та відкрив нову гілку мистецтва в ювелірному дизайні. У його розумінні перлинно-білі зуби та рубінові губи — ідеальний поетичний образ вищої вишуканості.

У 2004 році до 100-річчя від дня народження художника бренд випустив блискуче поповнення парфумерії Далі — аромат Ruby Lips. Він втілює чуттєвість, якою її розумів Сальвадор. Дизайн флакону формують знамениті «рубінові губи» в кількості п’яти пар — відсилання до п’яти почуттів.

Губи Мей Уест як частина інтер’єру

Зачарований чуттєвими губами голлівудської зірки 30-х Мей Уест, Сальвадор Далі написав портрет палкої кінодіви під назвою «Обличчя Мей Уест, використане як сюрреалістична кімната». Звертаючись до свого генія, він зобразив театр, де кожна риса обличчя жінки грає роль інтер’єрного елементу: золотисте волосся — завіса, очі — картини, а губи — софа.

У 1974 році Далі брав участь у розробці декорацій для свого Театрального музею в Фігерасі. Софа у вигляді червоних губ стала однією з найпопулярніших авангардних інсталяцій і стала основою для створення парфумерної колекції Lips Sofa.

Аромати бренду відображають не тільки філософію творчості сюрреаліста, а й важливі моменти його повсякденного життя. У Сальвадора був незвичайний домашній вихованець — оцелот, якого він дуже любив. Граціозному хижаку присвячені композиції Dali Wild і La Belle et L’Ocelot.

Епатажний художник скромністю не відрізнявся й називав себе «Божественний Далі». Він відкрито заявляв, що відрізняється від усіх, і доводив це на справі. Завдяки ароматам Гриворі неповторний сюрреаліст немов сам веде нас через магію свого світу, наповненого казковими, сміливими та екстравагантними фігурами, чий сучасний стиль випереджає час.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду