На Алеї Небесної сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів» (ФОТО, ВІДЕО)

На Алеї Небесної сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів» (ФОТО, ВІДЕО)

17 Серпня 2021
4673
17 Серпня 2021
15:56

На Алеї Небесної сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів» (ФОТО, ВІДЕО)

4673
На Банковій наголосили, що це були тимчасові конструкції і біля них не планували жодних масових заходів. Також ОП вважає, що мер Кличко використав «ситуацію в своїх політичних цілях» (на фото – активісти трощать конструкції інсталяції).
На Алеї Небесної сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів» (ФОТО, ВІДЕО)
На Алеї Небесної сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів» (ФОТО, ВІДЕО)

У вівторок, 17 серпня, на місці розстрілів активістів Майдану у лютому 2014 року почали встановлювати інсталяцію з атрибутами радянського побуту. Зокрема, встановили стіни «радянської квартири», а також макети автоматів з газованою водою, які були популярні у містах СРСР у 1960-80-ті роки.

На місці кореспонденту «Української правди» повідомили, що інсталяція встановлена до зйомок проєкту до Дня Незалежності і повинна зображати епоху початку 1990-х років. Робота нібито тривала за прямою вказівкою президента Володимира Зеленського.

Олександр Погребиський/Facebook

Така інсталяція на Алеї Героїв Небесної сотні викликала різку критику у соцмережах та політикумі. Критики інсталяції вбачають у ній «ностальгію за СРСР».

Реакція Віталія Кличка

Мер Києва Віталій Кличко у Telegram заявив, що «місто не видавало жодних дозвільних документів на подібні перформанси».

За словами Кличка, організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс президента.

Однак, розпорядженням КМДА відзначення 30-річчя Незалежності України на Алеї Героїв Небесної сотні передбачає тільки покладання квітів.

«Я вважаю, що на місці, де загинули українські патріоти, не доречні символи ностальгії за Радянським Союзом», – написав Кличко.

Пізніше очільник столиці особисто приїхав на Алею Небесної сотні і назвав інсталяцію «бардаком», який паплюжить пам’ять загиблих активістів Майдану.

«Якийсь 95-й квартал влаштовувати тут ми не дозволимо. На цьому місці загинули патріоти. Я був одним з людей, які були на цьому місці. І це місце святе. На цьому місці загинули люди. Ніяких погоджень на встановлення цього "бардака" ми не давали… Зараз даю доручення благоустрою це все прибрати. Тому що це зневага до людей, які віддали життя», цитує Кличка ВВС News Україна.

У коментарі для «Детектора медіа» пресслужба Офісу президента повідомила, що Банкова не була замовником зйомок. В ОП зазначили, що це сфера відповідальності оргкомітету при Кабміні, який є організатором всіх святкових заходів до Дня Незалежності.

Сутички на Алеї через інсталяцію

Після заяви Кличка про необхідність демонтажу конструкцій представники «Національного корпусу» не дочекавшись комунальників почали власноруч трощити декорації.

На місце прибули спецпризначенці, між ними та представниками «Нацкорпусу» сталися сутички. За різними даними, затриманих від трьох до шести осіб. 

У поліції Києва повідомили Радіо Свобода, що наразі правоохоронці встановлюють обставини інциденту.

«Громадяни, які перебували на Алеї, намагалися здійснити демонтаж встановленої там інсталяції. Між ними та правоохоронцями сталася штовханина. Інформація про наявність потерпілих з обох сторін уточнюється», – йдеться в повідомленні.

Олександр Рудоманов/Facebook

Фото: Радіо Свобода

Коментар речника президента Сергія Никифорова

Речник президента України Сергій Никифоров назвав ситуацію навколо інсталяції «наслідком маніпуляцій» і заперечив, що вона мала на меті «провокування ностальгії за СРСР».

«Це зовсім не про те. Це декорації до телевізійної трансляції на День незалежності. Там є всі епохи, через які Україна пройшла до власне Дня незалежності. Там є козацька доба, за задумом мала бути царська доба, Друга світова війна», – цитує Никифорова ВВС News Україна.

Фото: Ельдар Сарахман/«Українська правда»

Никифоров наголосив, що це були тимчасові конструкції і біля них не планували жодних масових заходів. Проте він визнав, що ідея створити інсталяцію належить Офісу президента.

«Там мала пройти людина з телекамерою і все… Це просто елемент трансляцій. Чи були дозволи, чи ні – зараз будемо з'ясовувати. Це точно не до Офісу президента, отакі технічні моменти, це організаційний комітет. Ідея – так, це Офіс президента, в розробці ідеї Офіс президента бере участь», – додав Никифоров.

Речник також натякнув, що мер Кличко «дуже швидко туди прибув і скористався цією ситуацією в своїх політичних цілях».

Коментар Українського інституті національної пам'яті 

В Українському інституті національної пам'яті  заявили, що конструкції були частиною історичної художньо-театральної постановки.

«За творчим задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Тимчасові декорації, які б символізували різні часові періоди, були потрібні для зйомок проєкту», – говориться в заяві інституту. 

Фото: Oleg Sentsov/Facebook

УІНП додав, що «з огляду на чутливість місця, після спілкування з усіма причетними сторонами організатори постановки погодилися прибрати конструкції та перенести зйомки на інше місце».

Конфлікт Кличка з ОП

Нагадаємо, у Кличка з 2019 року триває протистояння з Офісом президента, який періодично натякає на можливість прибрати Кличка з посади голови КМДА і залишити мера лише з повноваженнями київського міського голови. Особливо гострим протистояння між мером та Банковою було за часів ексочільника ОП Андрія Богдана. 

У липні 2019 року Богдан публічно заявив, що мер Кличко втратив контроль над містом, яким нібито «керують смотрящие».  

За даними ЗМІ, ОП розглядав на посаду голови КМДА замість Кличка чинного очільника МКІП Олександра Ткаченка та бізнесмена Андрія Холодова.  

Ситуація виправилась після відставки Богдана та призначення головою ОП Андрія Єрмака, з яким у Кличка, за даними ЗМІ, непогані відносини. 

Крім того, за даними The New York Times, за Кличка міг заступитися адвокат 45-го президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані. Зокрема, під час зустрічі з Єрмаком 2 серпня 2019 року Джуліані нібито просив залишити Кличка на посаді голови КМДА.  

У 2021 році конфлікт між Банковою та Кличком знову загострився, зокрема, у травні під час великої пресконференції Володимир Зеленський заявив про недоліки роботи мера Києва і натякнув на політичні амбіції Кличка.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4673
Читайте також
24.02.2021 13:00
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
3 399
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду