«Репортери без кордонів» направили листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати БАЖ

«Репортери без кордонів» направили листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати БАЖ

11 Серпня 2021
1319
11 Серпня 2021
09:21

«Репортери без кордонів» направили листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати БАЖ

1319
Справу про ліквідацію організації суд розглядатиме сьогодні, 11 серпня.
«Репортери без кордонів» направили листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати БАЖ
«Репортери без кордонів» направили листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати БАЖ

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) направила листа до Верховного суду Білорусі із закликом не ліквідувати «Білоруську асоціацію журналістів» (БАЖ). Про це йдеться на офіційному сайті RSF.

БАЖ є організацією-партнером RSF в Білорусі протягом багатьох років. Якщо її ліквідувати, це порушить білоруські зобов’язання щодо свободи асоціацій, захисту правозахисників та свободи вираження поглядів, вважає RSF.

Міністерство юстиції Мінська подало клопотання про розпуск БАЖ у липні, а слухання призначені на середу, 11 серпня. RSF закликає Верховний суд відмовити у задоволенні клопотання.

«Розпуск БАЖ став би ще одним кричущим порушенням міжнародних зобов'язань Білорусі. RSF закликає Верховний суд виконати свою роль гаранта свободи і дозволити асоціації, якою Білорусі треба пишатися, працювати безперешкодно», – сказав керуючий директор RSF Крістіан Міхр.

Білорусь ратифікувала Міжнародний пакт про громадянські та політичні права. Цей міжнародний договір гарантує положення Загальної декларації прав людини, доповненої Декларацією ООН про захист правозахисників. Білорусь також є членом Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Усі ці угоди гарантують свободу асоціацій та свободу вираження поглядів і точно визначають, у яких випадках ці основні права можуть бути обмежені.

У Міжнародному пакті про громадянські та політичні права чітко прописано, що обмеження мають переслідувати легітимну мету і в демократичному суспільстві повинні бути необхідними та пропорційними цій меті. Білорусь також зобов'язана виконувати свої зобов'язання згідно з Віденською конвенцією про право міжнародних договорів. З розпуском БАЖ Білорусь грубо і серйозно порушить ці міжнародні договори.

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження БАЖ через «несвоєчасне надання документів». Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію БАЖ. 

Також 9 серпня Верховний суд Білорусі виніс рішення про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру. Це об'єднання письменників та журналістів, яке існувало з 1989 року. 

Під загрозою ліквідації також знаходиться Союз письменників Білорусі.

Фото: reporter-ohne-grenzen.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду