CNN випустила репортаж про імовірний «тюремний табір» в Білорусі. Ним виявився колишній ядерний арсенал

CNN випустила репортаж про імовірний «тюремний табір» в Білорусі. Ним виявився колишній ядерний арсенал

6 Серпня 2021
2239
6 Серпня 2021
19:51

CNN випустила репортаж про імовірний «тюремний табір» в Білорусі. Ним виявився колишній ядерний арсенал

2239
CNN збудувала свій репортаж на припущеннях, а білоруські ЗМІ дослідили, що це за територія.
CNN випустила репортаж про імовірний «тюремний табір» в Білорусі. Ним виявився колишній ядерний арсенал
CNN випустила репортаж про імовірний «тюремний табір» в Білорусі. Ним виявився колишній ядерний арсенал

Американська телекомпанія CNN випустила репортаж про зону в селищі Новоколосово Столбцовського району Мінської області, яка перебуває під охороною.

Журналісти припустили, що це «тюремний табір». Однак їхню версію спростовує Zerkalo.io (частина команди розігнаного видання Tut.by). Насправді – це військова частина, пише видання.

Знімальна група CNN сама на місце не виїжджала, а відеоматеріали їм надсилали очевидці. За словами журналістів, будівлі знаходяться на території колишньої радянської військової частини. Нещодавно їх відремонтували. Вони припустили, що це імовірно готується «тюремний табір».

«CNN не надали можливість потрапити на територію, тому ми не можемо стверджувати, що цей комплекс планується використовувати як тюремний табір, але офіцер західної розвідки, з яким я спілкувався, сказав, що таке можливо, хоча немає ніяких прямих доказів», – сказав автор репортажу.

Показаний в сюжеті об'єкт – це колишній 25-й арсенал ракетних військ стратегічного призначення СРСР, який перебував в закритому військовому містечку Стовпці-2.

До 1996 року в арсеналі зберігалися бойові блоки ядерних ракет, а військова частина входила до складу ядерного щита СРСР. Потім ядерні боєголовки демонтували під наглядом західних інспекторів. Військове містечко стало селищем Новоколосово, а на території арсеналу розмістилася військова частина. Вона і потрапила в сюжет CNN.

«Це 25-й арсенал ракетно-артилерійського озброєння. Тут зберігається техніка, озброєння, працюють строковики, контрактники, цивільні», – розповів голова Новоколосовского сільської ради Дмитро Коршунков

Сюжет про комплекс вийшов також і на державному телеканалі ОНТ. У репортажі розповіли, що об'єкт є режимним. Тут зберігаються військові зразки зенітно-ракетних, радіотехнічних військ та військ протиповітряної оборони.

«Система охорони у нас сучасна, по периметру у нас знаходяться камери, які виведені на пульт чергового управління. Камери оснащені датчиками руху, повністю весь периметр висвітлюється і знаходиться під напругою. Через кожні 15 метрів на паркані знаходяться попереджувальні таблички. Також, якщо ми трохи ближче підійдемо до периметра, то ми почуємо застережливий сигнал», – повідомив начальник 25-го арсеналу Збройних сил Білорусі Олександр Бабенко.

Журналісти ОНТ пройшли всередину будівель, показаних в сюжеті CNN. Виявилося, що це звичайні службові та складські приміщення.

Нагадаємо, що 18 травня 2021 року правоохоронці Білорусі провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Зараз судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» призупинено на невизначений термін.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

8 липня частина команди Tut.by запустило нове медіа під назвою Zerkalo.io.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду