Іноземні блогери розповіли, як невідома компанія, пов'язана з Росією, намагалась поширювати через них фейки про вакцини

Іноземні блогери розповіли, як невідома компанія, пов'язана з Росією, намагалась поширювати через них фейки про вакцини

25 Липня 2021
2051
25 Липня 2021
16:36

Іноземні блогери розповіли, як невідома компанія, пов'язана з Росією, намагалась поширювати через них фейки про вакцини

2051
Невідоме маркетингове агентство Fazze таємно пропонувало гонорари популярним блогерам за поширення дезінформації про вакцини проти COVID-19. Однак блогери оприлюднили інформацію про спробу їх «завербувати».
Іноземні блогери розповіли, як невідома компанія, пов'язана з Росією, намагалась поширювати через них фейки про вакцини
Іноземні блогери розповіли, як невідома компанія, пов'язана з Росією, намагалась поширювати через них фейки про вакцини

Німецький YouTuber та журналіст Мірко Дротчман розповів, що йому написали на пошту, пише ВВС.

Хоча зазвичай він ігнорує подібні пропозиції, саме ця його зацікавила.

Маркетингове агентство, яке він називає Fazze, запропонувало йому гонорар за просування ідеї, що смертність від вакцинації Pfizer втричі більша, аніж від уколу AstraZeneca.

Мірко зрозумів, що його просять поширювати дезінформацію, щоб підірвати довіру громадськості до вакцин в розпал пандемії.

У Франції аналогічну пропозицію отримав науковий YouTuber Лео Грассет. Агентство запропонувало йому €2 тисячі за поширення цієї інформації.

Лео та Мірко вдавали, що зацікавлені пропозицією, намагаючись дізнатись більше, і їм надіслали докладні інструкції, що вони повинні сказати у своїх відео.

Їх просили не згадувати, що ця інформація має спонсора, натомість радили подавати це як «спонтанні поради» в контексті «турботи про аудиторію». 

Хоча правила платформ соціальних медіа забороняють приховувати джерела фінансування, пише ВВС. У Франції та Німеччині це незаконно. Також дані, які представники Fazze просили поширювати, зібрані з різних джерел та вирвані з контексту.

Інфлуенсерам дали список посилань на сумнівні статті, в яких однакові статистичні дані нібито доводили тезу, що вакцина Pfіzer небезпечна. Коли Лео та Мірко викрили кампанію Fazze у Twitter, усі статті, крім видання «Le Monde», зникли з мережі.

Німецький журналіст Даніель Лауфер визначив двох блогерів, які імовірно могли прийняти цю пропозицію.

Індійський YouTuber Ашкар Течі зазвичай робить жартівливі відео про машини та побачення, а бразилець Еверсон Зойо має понад 3 мільйони підписників в Instagram.

Кожен з них розмістив нехарактерні для свого контенту відео, в яких були ті самі повідомлення, які пропонувала ширити Fazze. Обидва також брали участь у попередніх акціях Fazze.

Після того, як Даніель Лауфер зв’язався з ними, обидва видалили ті самі відео й не відповіли на його запити. Редакції BBC також не вдалось зв’язатися з ними.

Редакція ВВС написала людям, які зверталися до Мірка та Лео. Але електронні листи повернулися не від Fazze, а від домену компанії під назвою AdNow. Fazze є частиною AdNow, що є цифровою маркетинговою компанією, зареєстрованою як у Росії, так і у Великобританії.

Журналісти видання також спробували зв’язатися з AdNow телефоном, електронною поштою і навіть листом, доставленим кур'єром до їх московської штаб-квартири, але ніхто не відповів.

Вдалось зв’язатися лише з Юаном Толладеєм, одним із двох директорів британського відділення AdNow. Він заявив, що Fazze, на його думку, є спільним підприємством його колеги, росіянина на ім'я Станіслав Фесенко – та іншої невідомої особи.

Він також сказав, що не брав участь у дезінформаційній кампанії й через скандал AdNow у Великобританії закривається. 

Зв'язатися з Фесенком журналістам не вдалось. Влада Франції та Німеччини розпочали розслідування підходів Fazze до впливових осіб. Але кінцевий бенефіціар дезінформаційної кампанії залишається невідомим. 

Одне з припущень, висловлюваних у тексті, – просування Росією власної вакцини Sputnik V. А французькі ЗМІ вказали на схожість між повідомленням Fazze і офіційним аккаунтом в Twitter російського Sputnik V, пише The Guardian. Хоча кампанія Fazze провалилася, Грассет вважає, що це не остання спроба використовувати популярних блогерів для поширення дезінформації.

«Якщо ви хочете маніпулювати громадською думкою, особливо думкою молоді, ви не йдете на телебачення. Ви витрачаєте ті ж гроші для користувачів TikTok чи YouTube. Вся екосистема ідеально побудована для максимальної ефективності дезінформації вже зараз», – сказав він.

Нагадаємо, що нещодавно в США помер блогер, який не вірив у вакцини проти COVID-19.

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2051
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду