detector.media
07.07.2021 11:46
В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса
В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса
Де Вріс – один з найвідоміших журналістів в Нідерландах, він часто брав участь в телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань.

Відомий журналіст та автор розслідувань про злочинний світ Нідерландів Пітер де Вріс отримав важкі вогнепальні поранення на одній з вулиць Амстердама, лікарі борються за його життя.

У вівторок, 6 липня, 64-річного де Вріса поранили з вогнепальної зброї у центрі міста. Телебачення показало кадри, на яких видно, як де Вріс лежить на землі, свідки чули п'ять пострілів, які зробили з близької відстані. Журналіст отримав вогнепальне поранення в голову.

Як повідомляє ВВС News Україна з посиланням на місцеві ЗМІ, у зв'язку з замахом затримали трьох людей, в тому числі, ймовірного стрілка. Раніше правоохоронні органи описували підозрюваного як худорлявого світлошкірого чоловіка, на якому був зелений камуфляжний піджак і чорний головний убір.

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте провів спеціальну пресконференцію, присвячену інциденту. До цього він зустрівся зі співробітниками поліції та антитерористичними службами в Гаазі.

«Вільна журналістика – вкрай важлива для суспільства. Наші думки зараз з близькими Пітера Р. де Вріса. Найважливіше – ми сподіваємося і молимося, що він виживе», – заявив Рютте.

Міністр юстиції Нідерландів Ферд Грапперхаус назвав жертву замаху «надзвичайним журналістом» і «гідним захоплення борцем з несправедливістю».

У минулому поліція надавала Пітеру де Врісу охорону, оскільки йому погрожували через участь в справах проти відомих нідерландських злочинців. Він не тільки розповідав про них у своїх публікаціях, а й виступав радником важливих свідків у суді.

Де Вріс – один з найвідоміших журналістів в Нідерландах, він часто брав участь в телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань. У тому числі, писав про викрадення в 1983 році Фредді Гайнекена – тодішнього глави пивного концерну Heineken. У 2013 році одного з учасників цього викрадення Віллема Голлеедера засудили за те, що погрожував Врісу.

У 2019 році Голлеедер – один з найвідоміших нідерландських гангстерів – отримав довічне ув'язнення за причетність до п'яти вбивств. Крім того, де Вріс був радником важливого свідка у справі ймовірного наркобарона Рідуана Тагі. Зараз Тагі перебуває під судом за звинуваченням у вбивстві і контрабанді наркотиків.

Свідок, якому допомагав журналіст, відомий як Набіль Б. Він сам раніше був причетний до діяльності злочинної групи. У вересні 2019 року адвоката Набіля Б. вбили біля його будинку в Амстердамі.

Фото: ANP/NOS

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY