Коаліція РПР закликає президента відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня

Коаліція РПР закликає президента відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня

19:09,
13 Жовтня 2020
6709

Коаліція РПР закликає президента відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня

19:09,
13 Жовтня 2020
6709
Коаліція РПР закликає президента відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня
Коаліція РПР закликає президента відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня
Також парламент закликають утриматися від коригування виборчих процедур напередодні дня виборів.

Коаліція РПР закликає президента України Володимира Зеленського відмовитися від проведення всенародного опитування 25 жовтня. Відповідну заяву оприлюднено на сайті коаліції.

Як відомо, 13 жовтня Зеленський анонсував проведення у день виборів, 25 жовтня, всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на п'ять питань. В Офісі досі не узгодили остаточний формат опитування. Правових наслідків це опитування не має. Детальніше - тут

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ та низка інших ГО звернулись до голови держави із закликом відмовитися від проведення цього опитування без завчасного формулювання питань опитування та в умовах відсутності законодавчої процедури проведення такого опитування.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

13 жовтня 2020 року Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, яке було опубліковане на офіційній Facebook сторінці Офісу Президента України, оголосив про проведення в день місцевих виборів 25 жовтня 2020 року всенародного опитування з п’яти запитань без їхнього формулювання.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. На сьогодні немає законодавчого підґрунтя для організації та проведення будь-яких всенародних опитувань (де-факто консультативних референдумів) жодним органом влади чи її посадовою особою, так само як і для поєднання таких ініціатив із проведенням чергових чи позачергових виборів. Згідно зі статтею 106 Конституції України повноваження Президента України визначаються виключно Конституцією України. Конституція не наділяє Главу держави оголошувати чи призначати народні опитування (крім випадків проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу).

Конституція України передбачає, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії (стаття 69), однак організація й порядок проведення виборів і референдумів визначається виключно законом (пункт 20 частини першої статті 92). Законопроєкт про народовладдя через всеукраїнський референдум (реєстр. № 3612), внесений Президентом України, був ухвалений Верховною Радою України 18 червня 2020 року лише в першому читанні. У цьому законопроєкті не передбачено можливості проведення подібних опитувань, а окремої законодавчої ініціативи щодо врегулювання проведення всеукраїнських опитувань нема.

Водночас наголошуємо, що консультації у формі всенародного опитування — важливий засіб вивчення думки виборців. Але для ефективного демократичного застосування цього інструменту народовладдя необхідна чітка та юридично визначена законом процедура. Справжня демократія полягає в прозорій та юридично визначеній процедурі, а не в імітації інструментів народовладдя, яке може привести навіть до маніпулювання інструментами народовладдя.

Проголошення всенародного опитування за 12 днів до дня голосування на місцевих виборах без наявності закону, який би регулював процедуру підготовки та проведення такого опитування є неправовим кроком із погляду легітимності його ініціювання, організації процесу та здатен підірвати довіру до результатів такого опитування та їхнього використання.

З огляду на все вищесказане, Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ закликає:

  1. Президента України відмовитися від ініціативи щодо проведення всенародного опитування саме 25 жовтня 2020 року в день проведення місцевих виборів без завчасного формулювання питань опитування та в умовах відсутності законодавчої процедури проведення такого опитування.
  2. Парламент утриматися від коригування виборчих процедур напередодні дня виборів.

Приєднатися до заяви можна за посиланням

До заяви Коаліції РПР також приєдналися:

  1. Центр політико-правових реформ
  2. Центр досліджень визвольного руху
  3. ГО «Детектор медіа»
  4. Український незалежний центр політичних досліджень
  5. ГО «Життя»
  6. Комітет виборців України
  7. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  8. Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
  9. Інститут масової інформації
  10. Національна асоціація медіа
  11. Громадське радіо
  12. ГО «Інтерньюз Україна»
  13. Інститут демократії їм. Пилипа Орлика
  14. Фундація «Суспільність»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Перець
08:43 / 14.10.2020
Не стомилися вмовляти Президента не порушувати закон? Може вже час притягти його до відповідальності?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду