Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень бізнесменам та проросійському активісту

Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень бізнесменам та проросійському активісту

20 Квітня 2021
2117
20 Квітня 2021
12:02

Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень бізнесменам та проросійському активісту

2117
Розгляд документів на відповідність умовам прийому рекомендовано розглянути Херсонській обласній організації НСЖУ з «врахуванням згаданої суспільної дискусії».
Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень бізнесменам та проросійському активісту
Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень бізнесменам та проросійському активісту

Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) скасувала надання посвідчення членів спілки дев’яти стороннім особам. Про це говориться в заяві НСЖУ.

Зокрема, поява в публічному просторі негативної інформації про цих осіб стала приводом для «додаткової перевірки з ініціативи центрального офісу НСЖУ».

«В регіональній організації спілки визнали, що через роботу в умовах карантинних обмежень організація не змогла провести детальне вивчення та обговорення всіх обставин, пов’язаних із кандидатами на вступ. Правління Одеської регіональної організації врахувало справедливі зауваження і 19 квітня скасувало своє рішення про прийом до НСЖУ дев’яти членів. Розгляд їхніх документів, відповідність умовам прийому рекомендовано розглянути Херсонській обласній організації НСЖУ з врахуванням згаданої суспільної дискусії», – повідомили у НСЖУ.

Національна спілка журналістів привітала це рішення регіональної організації і запевнила, що діяльність найбільшої журналістської організації України завжди будуватиметься на засадах прозорості і відкритості до конструктивної критики.

«Водночас наголошуємо, що в діяльності обласних (регіональних) організацій під час прийому нових членів спілки важливо ретельно вивчати всі обставини, пов’язані з кандитатами, та дотримуватися засад колективного обговорення й ухвалення рішень», – сказано в заяві.

У березні Одеська обласна організація НСЖУ виписала посвідчення членів спілки стороннім особам. Зокрема, документи були видані на ім'я:

  • Віталія Гаврилова – херсонського бізнесмена, власника мережі пекарень; 
  • Дмитра Кірющенка – адвоката, якого у 2019 році затримували за ст. 255 Кримінального кодексу (створення злочинної організації), а в 2011-2012 роках притягали до відповідальності за корупцію;
  • Віктора Текутєва – ексміліцонера, одіозного проросійського активіста, учасника «російської весни»;
  • Вероніки Солодовнікової – підприємиці;
  • Сергія Дмитрієва – бізнесмена, члена виконкому Херсонської міської ради.

Згідно з інформацією на сайті НСЖУ, її членами «можуть бути громадяни України та інших країн, які досягли 18 років та визнають Статут НСЖУ, Кодекс професійної журналістської етики, професійно займаються журналістикою не менше одного року, працюють на штатній або позаштатній основі у редакціях газет та журналів, телебачення та радіомовлення, інтернет-виданнях та інформаційних агентствах, у видавництвах та пресслужбах (у тому числі фотокореспонденти і художники засобів масової інформації) або є вільними журналістами; викладачі навчальних закладів та установ, що готують журналістські кадри; творчі працівники журналістських організацій, доробки яких заслуговують на увагу».

Статус журналіста дозволяє безперешкодно відвідувати приміщення органів влади та їхні заходи, збирати інформацію в районах, де запроваджено карантинні обмеження, перебувати на засіданнях виборчих комісій під час виборів, отримати право на травматичну зброю, а також передбачає інші додаткові права.

Раніше в НСЖУ пропонували блогерам отримати посвідчення журналіста.

Скріншот: «Херсонський вісник new»/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2117
Читайте також
24.12.2021 15:06
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду